Samfunnets hjernevask del 3: Er det lykke du vil ha?

Hva vil du egentlig ha? På et overfladisk nivå vil de fleste svare «masse penger», «drømmejobben», «en flott bil», «en luksusvilla», «et perfekt forhold» etc.

Hvorfor vil du ha det? Okey, nå må de fleste tenke litt dypere. Og da kommer som regel følgende konklusjon: «Fordi det vil gjøre meg glad/lykkelig».

Okey… Interessant. Alt vi lærer å ønske av livet vil vi ha fordi det vil gjøre oss lykkeligere. Dette er i hvert fall troen de fleste lever i.

For meg virker det som at den ultimate målsettingen til folk flest er å «leve lykkelig i alle sine dager». Alle mål de setter, alle intensjoner de har, alt de prøver å manifestere bunner i et ønske om å «være lykkelig».

Så spør du kanskje: «Vel, hva er galt med det? Selvsagt vil de fleste være lykkelige!»

Vel, spørsmålet er om det virkelig er mer lykke vi vil ha, eller er det bare en fantasi noen har solgt oss?

Alle sier at de ønsker å være lykkelige, ha det bra, etc, og de setter målsettinger for å oppnå visse ting som de tror vil bidra til økt glede og lykke. Men hva skjer så? De går tilbake til å være miserable igjen.

Hvor mange ganger i livet har du satt deg et mål og sagt til deg selv at hvis du når det målet, vil du bli lykkelig? Kanskje du ville tiltrekke deg drømmepartneren. Kanskje du ville kjøpe et hus du likte. Kanskje var det en bil eller en jobb du desperat ønsket å få. Tenk tilbake på alle de forskjellige tingene du har villet ha tidligere.

Hva skjedde etter at du fikk det du ville ha? Levde du lykkelig i «alle dine dager»? Eller lagde du flere ønsker for deg selv basert på et mål om å oppnå «mer lykke»?

Hvis det var konstant lykke alle ville ha, hvorfor vil noen se en trist film? Hvis trygghet var det alle ville ha, hvorfor vil noen sette seg i en bil? Hvis et bekymringsfritt liv var det alle ville ha, hvorfor vil noen ha barn?

Sannheten er at det ikke egentlig er lykke vi vil ha.

:shock: (Nei, du har ikke forlatt www.Glabladet.no. Nei, Sindre er ikke blitt erstattet med et utenomjordisk vesen som vil programmere verden til å tenke negative tanker. Nei, det er fortsatt meg, og du er fremdeles på Glabladet. ;) )

Men det er sant. Vi jager lykke fordi vi blir «opplært» av samfunnet til å tro at formålet med våre liv er å leve et fantastisk, uoppnåelig liv som i realiteten ingen lever. Media maler flotte, fantasifulle drømmebilder av perfekte illusjoner vi prøver å leve opp til. Men sannheten er at vi alle vil oppleve både lykke og sorg, kjærlighet og hat, trygghet og redsel, aksept og avslag, forståelse og forvirring og like mye av de følelsene vi kaller «positive» og «negative».

Livet «er» bare. Livet er ikke «positivt» eller «negativt». Det er vår oppfatning som farger hvordan vi opplever virkeligheten. Kilden til at folks ulykkelighet er oppfatningen av at våre liv skal være «lykkelige».

Hvis du omfavner hele spekteret av livet vil du utvikle en mer moden holdning som kalles takknemlighet. Ikke bare for det positive, men for alt. Hvis du reagerer på LoA-folk som oppfordrer deg til å «føle deg takknemlig» når alt du ser i livet er vanskeligheter og problemer, så trenger du å utvikle holdningen din litt. Du trenger å se det store bildet. Jeg sier ikke at det er lett, men hvis du takker nei til alt som er vanskelig, vil du bare oppleve skuffelser. Hvis du kun jager de positive sidene av alt i livet, vil du alltid bli skuffet fordi alt har fordeler og ulemper ved seg.

Kanskje du får den dyre drømmebilen og blir glad en ukes tid. Så tar du bilen på verksted og finner ut at vedlikehold av en slik bil koster fem ganger så mye som å vedlikeholde den gamle skranglekassen av en Honda du hadde før.

Eller hva hvis du parkerer et sted og noen i bilen ved siden av smeller opp døren og bulker bilen din?

Jeg prøver ikke å være negativ her. Jeg bare poengterer at det aldri kun vil være positive sider ved noe som helst. Når du innser at den drømmebilen kan gjøre deg like mye sur og irritert og lei som lykkelig og glad og entusiastisk, vil du slutte å jage «lykke» som et sluttresultat ved alt du foretar deg.

Vi lever ikke i eventyr-la-la-land. Ting vil ikke alltid gå din vei og du driter neppe roser. Alt er ikke alltid bare fryd og gammen, selv om «riktig tankegang» kan hjelpe deg ganske langt på vei og hvordan du reagerer har mye å si. Men du er nødt til å ha beina plantet på jorden og bruke sunn fornuft.

Innse at hvis du vil ha den drømmebilen er det fordi du vil ha akkurat den bilen. Du er inneforstått med at den vil gi deg en kortvarig følelse av lykkerus en stund, men etterhvert vil den være «gammelt nytt» og bringe deg både ulemper og hodepiner, så vel som gode stunder og fordeler.

Vær bevisst på at de fleste fantasiene media prøver å selge oss, prøver å skape et bilde av lykke og glede. Når du ser en Axe-reklame prøver de å selge deg en fantasi om at når du sprayer deg med Axe, vil du øyeblikkelig omringes av søte, kåte jenter i bikini og oppleve endeløs moro. Eller du ser en reklame for kjøkkenutstyr og matlaging og blir vist nok et fantasifullt bilde av et enestående, perfekt kjøkken som glinser av renhet, uten så mye som en fettflekk eller støvdott, og skålen med perfekt oppdelt frukt har selvsagt ingen fingeravtrykk!

Yeah right, når var sist gang noen sitt kjøkken så sånn ut? Når var sist gang du dusjet kroppen i Axe og før du visste ordet av det, hadde du en søt jente tredd på snoppen?

Hvis du ikke var omringet med sexy mennesker fra før, vil du ikke bli det etter sprayingen heller. Hvis kjøkkenet ditt så ut som et bombet horehus før du bestilte nytt kjøkkenutstyr eller tok i bruk nye oppskrifter, vil det fortsatt se sånn ut etterpå også.

Problemet med å jage etter disse fantasiene, foruten at de er nettopp det, er at det alltid vil være en ny og bedre fantasi rundt neste hjørne. Sammenlignet med hvordan en gjennomsnittlig livsstil så ut for 300 år siden, lever vi alle i en fantasi. Sammenlignet med hvor crappy det må ha vært å kjøre i en hestetrukket vogn, luktende på hestemøkk halve veien, er selv en billig Honda ganske så fuckings bra, eller hva?

Hva hvis det ikke blir bedre enn akkurat nå?

La oss stoppe litt nå og stille oss selv et nytt spørsmål…

Lat et øyeblikk som om at livet ditt aldri vil bli noe lykkeligere enn det er akkurat nå. Dette er så bra som det blir. Du kommer til å oppleve forskjellige ting i livet, men alt i alt vil de ikke få deg til å føle deg lykkeligere enn du er nå. Noen ganger vil du føle deg litt lykkeligere og andre ganger vil du føle deg litt tristere, men det har ikke noe med hva du manifesterer og ønsker deg av livet å gjøre.

Hvis dette var tilfellet og «lykke» ikke lenger var sluttresultatet med livet og du sluttet å jage etter lykke… Hva ville du da hatt ut av livet ditt?

Hva ville du virkelig hatt og hvorfor ville du hatt det?

Jeg vet at dette er et tøft spørsmål å skulle svare på. Spesielt når jaget etter lykke er så innbarket i underbevisstheten pga. den vestlige kulturen. Men hvis du virkelig tenker over det, finner du kanskje ut at det du virkelig vil ha ikke har noe å gjøre med å få mer «lykke» inn i livet. Faktisk kan det hende at det du virkelig vil ha, vil forårsake tilstander av stress, tristhet, frykt, vanskeligheter, usikkerhet og ukomfortabelhet like mye som det vil forårsake tilstanden av lykke.

Og kanskje det er nettopp derfor du har vært redd for å gå den veien, fordi du har blitt solgt en tøvete fantasi om at livet handler om å føle seg lykkelig hele tiden.

Hva vil du virkelig ha og hvorfor vil du ha det?

Still deg selv det spørsmålet.

Alle innlegg i «Samfunnets hjernevask»-serien:
Samfunnets hjernevask del 1
Samfunnets hjernevask del 2: Janteloven
Samfunnets hjernevask del 3: Er det lykke du vil ha?

Legg igjen en kommentar