Samfunnets hjernevask

Illustrasjonsfoto: The Island

Har du sett The Truman Show med Jim Carrey? Jeg husker godt jeg så den på kino i sin tid. Har den forøvrig også i DVD-samlingen min. Det jeg liker med denne filmen er idéen bak. Tanken på at alt du ser og gjør, alle menneskene du kjenner, hele livet bare er tilrettelagt. Alt er et skuespill. Alt er løgn. Selv dine aller nærmeste. Merkelig nok hadde jeg hatt disse tankene allerede da jeg så denne filmen på kino i 1998, som 13-åring. Ikke det at jeg trodde det var sånn, men tenk om?

En annen som ikke følte at verden var helt som den skulle, var Neo, i The Matrix. Denne filmen foreslår at hele virkeligheten som vi kjenner den, er en simulasjon. Et dataprogram som du og jeg lever inni. Når du ser denne teksten gjennom din dataskjerm, er det Matrix du ser på. Når du ser ut vinduet, når du puster, når du går på jobb. Matrix er overalt. Formålet? Å blinde oss fra den egentlige sannheten, nemlig at vi er slaver i «den virkelige verden», en verden som er langt mer dyster enn datasimulasjonen «The Matrix» (verden som vi kjenner den).

Det er slettens ikke en dum tanke. Hvis vår verden virkelig var et dataprogram, hvordan i alle dager skulle vi kunne finne ut det? I Matrix-filmene får vi til og med datageek-forklaringer på hvorfor vi av og til opplever deja vu og andre ganger mener å ha sett et gjenferd eller utenomjordiske vesner.

The Truman Show, The Matrix (og The Island, som illustrasjonsbildet er hentet fra) er 3 helt forskjellige filmer som bygger på en ganske lik idé: Vi blir lurt. Trill rundt. Vi går bare rundt som blinde, uvitende mennesker med null peiling på hva som egentlig foregår.

Tenk deg nå den verden vi faktisk lever i. Den du kjenner så godt fra før. Kan disse science fiction-aktige filmidéene på noen måte ligne på noe vi faktisk kjenner fra den virkelige verden?

Ja, det mener jeg de kan.

Tenk deg om nå.

Komplisert intelligens

Vi som lever i den vestlige verden ser på oss selv som ganske opplyste, klartenkte mennesker. Likevel ser jeg noe som ikke stemmer, noe som bare ikke føles riktig for meg. Noe veldig mange andre sluker rått, men som jeg føler at jeg står utenfor og ser på, og sier: «Hva holder vi på med?»

Jeg føler meg nesten som en av de to aliene i Simpsons som observerer vår planet og oppsummerer det de ser ved å begynne hver setning med: «Foolish earthlings».

Mennesker er faktisk også dyr. Som alle andre dyr i naturen, har også vi våre naturlige instinkter. Men samfunnet vil ikke at vi skal vise dette. Vi skal helst oppføre oss etter våre mange normer og regler. Det er kanskje en av grunnene til at så mange mennesker velger å bli i en jobb de overhodet ikke trives i. Mange er bare glad for at de overhodet fikk en jobb. Lurt til å tro at det er den eneste måten man kan leve på.

Et dyr derimot, ville ha benyttet første sjanse til å stikke av hvis det befant seg i en ukomfortabel situasjon. Hvorfor? Fordi de ikke har blitt forvirret av altfor mye intelligens, slik vi mennesker ser ut til å ha. Og hvorfor gjør ikke vi det samme? Fordi vår intelligens er et dobbeltsidig sverd. Den fører med seg både fordeler og ulemper. En av ulempene er bekymring. Bekymring fører til frykt. Frykt for hva andre vil si. Frykt for å være seg selv. Frykt for å tenke selvstendige tanker. Frykt for å leve.

Dermed skjuler vi våre egentlige følelser og instinkter, fordi samfunnet «ikke tillater den slags». Hvis folk hadde levd mer bevisst, hadde ikke dette vært et stort problem. Men folk flest lever ikke bevisst. De tror de gjør det, men de gjør det ikke. De tror de er fri. Men føler du deg fri? Virkelig fri? …Vi er kanskje så intelligente og opplyste som aldri før, men det hjelper lite hvis vi ikke gidder å ta ansvar for våre egne liv.

All denne intelligensen har rett og slett bare gjort ting mer komplisert for oss. Vi har så mye å ta hensyn til. Det ene hensynet hindrer det andre, og dermed ender vi opp med å være falske. Vi blir svake og stakkarslige sveklinger, uten å vite det selv.

I ytterste konsekvens fører dette til at vi lever ulykkelige liv. Vi går i en demotiverende jobb for å tjene penger til vårt demotiverende liv. Alt ser meningsløst, mørkt og trist ut. Folk havner på kjøret, fortvilt fordi de føler seg utstøtt av samfunnet. Selv om et system med lover og regler er vel og bra, er det ikke bare fryd og gammen.

Dressert til perfeksjon

Ved å følge våre normer og regler slavisk, kommer vi aldri til å bli mer bevisst. Men hva er det som gjør at vi blir så blinde og håpløst avhengige av systemet som vi blir? Det er det jeg velger å kalle samfunnets hjernevask. Se på denne modellen:

  • Man blir født.
  • Man er oppriktig fri i noen få år, før
  • 10 år grunnskole overtar, etterfulgt av
  • 3-4 år videregående, og
  • enda lenger dersom man tar høyere utdanning.
  • Jobb. Jobb. Jobb. Jobb. Jobb. Jobb. Jobb. Jobb.
  • Pensjonist. Fri igjen (så lenge det varer).
  • Man dør.

Så det kjent ut? Dette er oppsummeringen av «alles» liv. På utsiden av denne modellen står samfunnet og sier: «Sånn skal det være!» Samfunnet defineres som din familie, dine venner, din lærer, din sjef, alle andre rundt deg, og våre nedskrevne (og uskrevne) lover og regler. Det er samfunnet. Samfunnet er din dressør. Og du er en hund!

Mens noen hunder blir dressert til å jakte på ryper, blir andre dressert til å utføre fancy sirkustriks. Noen holder sauene på plass, mens andre sporer opp narkotika. Noen av disse hundene blir ekstremt flinke i det de gjør. Som deg. Kanskje du ble en flink tømrer, mens kompisen din ble en dyktig selger. Kanskje en du kjenner ble en kløpper til å sitte i kassen på Rimi, mens en annen du kjenner ble en lydig og trofast industrislave.

Hvilken godbit får du når du har vært flink? Joda, samfunnet er riktig så raus med deg. De har funnet opp mange måter å opprettholde hjernevaskingen din på, og dermed hindre deg i å bli mer bevisst. Hovedmålet er selvsagt at hvis du klarer å gjøre som samfunnet sier så får du en skikkelig godbit i slutten av måneden i form av en lønnsslipp. Voff! Flink bisk!

Logrer du med halen nå? (I hope not). I mellomtiden gjør du det du kan for å lure deg selv til å trives med å være en slave for samfunnet. Du kjøper deg en iPod som du hører på hver dag, til og fra jobb. Hjemme har samfunnet gitt deg en stor, fin skjerm som viser levende bilder, for å hypnotisere tankene dine vekk fra virkeligheten. På jobben prøver de å ta bort lidelsene dine med å fôre deg radio med innslag av musikk og innslag som får deg til å tenke på noe annet. Gud forby at det måtte gå opp for deg at du egentlig kaster bort livet ditt på noe meningsløst.

Tenker du en selvstendig tanke går det en alarm inne på sjefens kontor. Tro ikke du slipper unna med noe sånt! Du kommer tvert imot til å bli servert mer bevissthetspulveriserende vissvass om hvorfor det er viktig å gjøre som du blir fortalt og hvorfor du må utføre enda fler hjernedøde oppgaver.

Du lar sjefen din bestemme når du skal være på plass, og når du får lov å løpe ut i det fri. Sjefen (som forresten jobber for samfunnet – ikke stol på ham) hiver en pinn helt hjem til der du bor, og du løper og sikler febrilskt etter pinnen. Når du kommer hjem finner du pinnen, men du er så sliten at du tar deg en god natts søvn. Neste dag er du klar igjen, full av energi, og møter opp med pinnen i munnen. Sjefen din klapper deg på hodet, men sier: «Nå er det slutt på moroa. Nå må du jobbe!» Og du går til arbeidsbenken din med halen mellom beina, mens du teller ned timene til sjefen nok en gang hiver pinnen for deg. Sånn fortsetter det i det uendelige. Og akkurat som en snobbete gammel dame ville kledd opp puddelen sin i små, meningsløse hundeklær, uten å ta hensyn til puddelens selvfølelse, forlanger sjefen din at du har å gå i de klærne han sier. Du må jo matche dine med-pudler.

Gratulerer, du er nå temmet av samfunnet. Du er nå dressert til perfeksjon og enda et offer for samfunnets hjernevask.

Fighting the force

Er du klar for å leve et mer bevisst liv nå? Vær klar over at det ikke er for sent, enten du allerede er på kjøret, eller skjønner at du er på god vei. Vis at du ikke lenger finner deg i å bli behandlet respektløst. Begynn å se deg om etter andre muligheter. Stepp inn på kontoret til sjefen og si de to ordene: «Jeg slutter». Realiser din mange år gamle drøm, og start for deg selv. Gjør noe med livet, og begynn i dag!

Vær klar over at dette blir en utfordrende reise, og sterke krefter kommer til å jobbe mot deg. Dette motarbeider du ved å ha et positivt og åpent sinn og si til deg selv: «Dette klarer jeg!». Andre har klart det før deg. Du kan i aller høyeste grad klare det, du og. Folk kommer til å komme med all slags løgner om hvorfor du ikke burde gjøre det. Uansett hvor smart du tror de er eller hvor overbevisende du syns de høres ut, så må du ikke bry deg om det. Husk at dette kommer sannsynligvis fra dresserte hunder. Med all respekt, det er ikke vanskelig å forstå hvorfor de syns det du gjør er risikofylt. De vet jo ikke bedre.

En frisatt hund derimot, tar en dag av gangen, og ordet «bekymring» er bortimot ikke-eksisterende. En frisatt hund vil mene at å følge sine drømmer er mye mindre risikofylt enn det å ha en fast jobb. I en fast jobb har du nemlig ikke noen kontroll over stillingen din. En dressert hund kan når som helst erstattes med en hund som er bedre dressert. Og da står den oppsagte, dresserte hunden der uten noenting, helt fortvilet fordi han ikke vet hva han skal gjøre nå. Det er her den frisatte hunden (du) kommer inn i bildet, og viser den dresserte hunden at det fins muligheter. Du kan sette fri den dresserte hunden, og la den få et bedre liv.

En frisatt hund som turde å gjøre noe med situasjonen sin, fungerer som en inspirasjonskilde og veiviser for andre dresserte hunder som begynner å våkne opp. Hvis du ikke har sett The Matrix, se den. Ta på deg rollen som Morpheus har i filmen… Free your mind!

Jeg ønsker deg lykke til på reisen. Det er nå livet begynner. Alt starter med at du tar et valg. Og denne gangen velger du deg selv!

Voff!

Legg igjen en kommentar