Sannheten om skattelistene (for næringsdrivende)

Det er den tiden på året igjen. Skattelistene publiseres og alle i hele verden kan se hvor mye du har tjent. Men tallene som vises gir ikke alltid det korrekte bildet av hvordan ting ligger an. Dette er f.eks. andre året på rad at jeg tilsynelatende har sluntret unna å betale skatt. Samtidig «stemmer» ikke beløpet jeg har tjent heller. Vel, på en måte.

Før vi fortsetter, vil jeg bare minne om (for nye lesere) at jeg alltid kjører full åpenhet rundt min bloggvirksomhet – også inntekter. Jeg har skrevet flere inntektsrapporter hvor jeg detaljert har beskrevet hvor mye jeg har tjent og hvordan. Dette er ment som inspirasjon og tips til andre bloggere og nettgründere. Jeg kommer til å dele mine inntektsdetaljer i dette innlegget også.

Jeg tjente 57 785,- på blogging i 2009 (som er det eneste jeg driver med for å tjene til livets opphold). Men i følge skattelistene tjente jeg bare 34 121,-. Så tenker du kanskje at det skyldes at skatten er trukket fra. Men hvis du ser nærmere på min oversikt, ser du at jeg betalte så mye som 0 kroner i skatt i fjor. Dessuten ville jeg betalt altfor mye i skatt hvis jeg satt igjen med kun 34 121,-.

Grunnen til at beløpet fremstår som mindre, er at jeg hadde firmarelaterte utgifter i fjor. Jeg kjøpte bl.a. en bærbar Mac, ny kontorstol, samt medlemskap i en del (dyre) online kurs for å drive virksomheten min enda bedre. I tillegg til themes, plugins og scripts, samt faste utgifter som nyhetsbrevtjenestedomener og hosting. Jeg eksperimenterte til og med litt med affiliateannonsering på Facebook og Google AdWords.

Disse utgiftene føres som fradrag som blir trukket fra inntekten jeg har hatt. Beløpet man står igjen med, er beløpet man ser på skattelistene. Så, i teorien kunne jeg ha tjent 1 million i fjor, men hvis jeg hadde 965 879 kroner i utgifter, ville jeg bare ha «hatt en inntekt på» kr. 34 121,-. Det er et drøyt eksempel, men det kunne vært mulig. Det sier litt om hvor feil inntrykk skattelistene kan gi.

Jeg føler personlig at beløpet som står offentlig er feil, selv om det er riktig. :) Dette fordi jeg ikke nødvendigvis brukte av det jeg tjente da jeg hadde utgifter, men ofte brukte jeg oppsparte penger jeg hadde fra før. Men ettersom det ikke spiller noen rolle «hvilken penger» man brukte på utgiftene, skal det jo likevel føres, og det er jo tross alt bare en kjempestor fordel uansett… Hvorfor? Vel…

«Kr. 0,- i skatt?!»

I begynnelsen av 2009 var jeg på skattekontoret for å si at jeg skulle betale forskuddsskatt (noe vi som har ENK gjør). Da måtte jeg oppgi hva jeg trodde jeg ville tjene i 2009. Jeg slo til med 100 000,-, selv om jeg ikke visste om jeg skulle tjene så mye. Jeg tenkte uansett det var bedre å ta litt i, sånn at jeg evt. betalte for mye skatt, enn å gå på en smell.

I løpet av 2009 betalte jeg derfor 28 000,- i skatt (grunnet den beregnede inntekten jeg hadde oppgitt på «100 000»). Ja, der ser dere, jeg betalte skatt i fjor! Jeg har jo hatt full orden på sakene mine fra første sekund, og trukket skatt av hver eneste inntekt, som jeg har satt inn på egen konto. Jeg har gjort alt etter boken.

Men ettersom jeg endte med å tjene 57 785,- (og ikke 100 000,-), visste jeg jo at jeg kom til å få en pen slump med penger igjen i oktober i år. Det jeg ikke hadde regnet med, var at jeg skulle få igjen… alt sammen…! Med hele 1260,- i renter! 😀 (Derav «0» i skatt. Det er skattemyndighetene sin «feil». Akkurat det samme skjedde forøvrig året før, hvor jeg også står oppført med 0 i skatt.)

I sjokk og vantro, med sikkerhet på at dette måtte være feil, forhørte jeg meg litt rundt. Jeg mener, selv om jeg bare «tjente» 34 121,- etter fradrag i fjor, så vil vel staten ha LITT skatt av den summen? Riktignok ikke 28 000 kanskje, men kanskje rundt 10-12? Men de jeg har snakket med forteller meg at dette nok kan stemme, ettersom jeg hadde så mye fradrag. Jeg er fortsatt ikke sikker på om dette virkelig stemmer; jeg syns det høres for godt ut til å være sant.

Uansett er det ikke meningen å syte over at staten ikke vil ha pengene mine, men tro det eller ei så VIL jeg faktisk gjerne betale litt skatt. Jada, bare få meg innlagt… Men jeg har jo trukket skatt hele tiden og holdt styr på dette, tilsynelatende til ingen nytte. Vel, med unntak av at det er kjekt å få ~ 30 000,- inn på kontoen like før jul… *kremt*… Men jeg vil jo også føle at jeg bidrar til samfunnet på samme måten som alle andre. Jeg vil ikke få noen særbehandling – jeg syns ikke det virker rettferdig (fradrag eller ei). Men det er altså andre året på rad at jeg prøver hardt å betale skatt, men pengene mine er uønsket. Kanskje staten anser de som Monopol-penger…!

Er det noen som leser dette som kan si noe om egen erfaring rundt akkurat dette? Jeg skal selvfølgelig ta en telefon til skattekontoret, jeg bare skriver dette innlegget før jeg har rukket å komme så langt.

Noen oppdaterte tall – hittil i 2010

Uansett så er tallene vi snakker om «gamle». Jeg er den første til å innrømme at dette ikke er spesielt mye penger, og hvis jeg hadde blitt flinkere til å sjonglere alle disse luftballene mine, i stedet for å fokusere på alle på én gang, kunne jeg ha tjent mer… Men alt i alt er jeg fornøyd med at inntektene vokser og at jeg gjør dette i mitt eget tempo. Ingen trenger å se bort ifra at det plutselig kan komme en skikkelig boost i inntekten min «over natten». Jeg har et par andre businessgreier linet opp, som er like rundt hjørnet nå. :)

Anyway, hittil i 2010 har jeg tjent ca. 90 500 kroner; mer enn jeg gjorde i 2008 og 2009 tilsammen. Og det er fortsatt drøye to måneder igjen av året. Har et lite mål om å klare å doble inntekten fra i fjor. Da må jeg tjene nesten 30 000 til, på disse to månedene. Hvis noen har noen oppdrag til meg, er det bare å si fra. :)

Uansett så er jeg ikke desperat, og jeg fokuserer først og fremst på å gi. Jeg vet hvordan alt dette funker, jeg er bare ikke så flink til å prioritere enda. Jeg er sikker på at all denne drøyingen i mine første år som gründer vil komme godt med i mine kommende år. Jeg studerer og observerer og lærer mye nesten hver eneste dag. Jeg hopper ikke bare på den første og mest inspirerende businessmodellen, men prøver å virkelig tenke ut noe smart, som kan skape verdi for andre, og som jeg kan stå inne for.

Når jeg har noe nytt å fortelle om disse andre tingene, kommer jeg til å skrive om det. Men jeg lærte nylig å holde mine mål for meg selv, så noen detaljer får dere fortsatt ikke… enda! 😈

Og BTW, utgiftene mine hittil i år, har ikke vært like store som de var i 2009. Jeg kommer til å ligge mye bedre an på neste års skattelister, altså. Kanskje jeg til og med har klart å overbevise staten til å beholde litt av skattepengene mine også. Den som lever får se…

Legg igjen en kommentar