Slutt å gi oppmerksomhet til negative ting

Vi har alle et gen av aggressivitet som kan bli forsterket av miljø og omstendigheter. Om vi så snakker om Mor Theresa, det spiller ingen rolle. Vi har det alle i oss. Hvor går egentlig grensen mellom oss og drapsmenn? Den grensen er nok tynnere enn vi vanligvis liker å tenke på. Har du noengang vært så forbannet at du følte du kunne drepe noen?

I vårt samfunn blir drapsmenn hyllet av media. Media tjener penger på grusomheter. Det er vår feil fordi det er vi som vil ha det. Vi kjøper den fryktbaserte skremselspropagandaen hver eneste dag. Og til hvilket formål? Så drapsmenn, psykopater og generelle gærninger kan boltre seg i oppmerksomhet. Når andre avvik ser hvordan det hele fungerer, hva som faktisk skal til for å endelig kunne bli «kjendis», blir veien kort til å faktisk begå det de til da bare hadde tenkt tanken på.

Ta en titt på en tilfeldig nettavis og jeg vedder på du vil se nyheter om noen vanlige kjendiser, side om side med noe som representerer noe fryktelig. Folk som føler de har feilet gjennom hele livet og som innser at de aldri vil «bli noe» på den vanlige måten, er i faresonen for å begå grusomme ting. Men jeg vil presisere én ting:

Dette har ingenting med voldelige dataspill eller filmer å gjøre. Ingen blir seriemorder av å se en film om en seriemorder. Et spill er et spill. Selv for en potensiell drapsmann. Det er andre faktorer som er utslagsgivende. Hvis noen faktisk begynner å drepe som følge av dataspill eller film, var de ikke riktig nagla fra før av, og ville trolig gjort noe fryktelig uten disse «hjelpemidlene». Å fjerne spill og filmer fra hyllene fordi man hører at en gjerningsmann har spilt «KillDoomNukeStrikeCraft 33″ er ikke annet enn et sterkt hint om lav intelligens!

Så var det ute av veien.

Men jeg vil få frem et viktigere poeng. For en tid tilbake florerte det en video på Facebook av en kar som syntes det var artig å kaste en hund i døden fra en bro. Dette ble delt av folk i blind saueflokkmentalitet for å komme sammen i en harmoni av forkastelse og hat. «Åh ja, det er så godt å være enig, og at andre er enig med meg. Yes, jeg har fått bekreftelse, woohoo, jeg eksisterer!» Jepp… Men jeg er her for å fortelle deg at SELVFØLGELIG SYNS 99,9% AV MENNESKER SOM SER DEN VIDEOEN AT DET ER GRUSOMT!

Hva kan konsekvensene av slik oppmerksomhet egentlig bli? At andre potensielle nutcases skjønner hva som skal til for å skape oppmerksomhet, og finner på lignende stunts. Det spiller ingen rolle for dem at de blir hatet av deg og dine venner. Deres grunner er ikke forståelig for oss vanlige mennesker. Dermed er altså sirkelen i gang: Når du sprer videre det du ikke ønsker å se, bidrar du til å holde det i live og se mer av det i fremtiden.

Jeg har en utfordring til alle som leser dette innlegget. Ja, du kan velge å se på dette som irrelevant og ubetydelig og at det ikke er så enkelt som jeg sier. Eller, du kan ta et standpunkt her og nå om å aldri mer boltre deg i medias fryktbaserte nyhetsbilde. Jeg innser at folk flest har levd for lenge i «The Matrix» til at det er mulig å frigjøre sinnet deres på noen som helst måte. Men hvis DU syns dette har noe for seg, vær vennlig å spre dette innlegget på Facebook og andre måter.

Vi snakker kanskje om ditt eller noen andre du er glad i sitt liv – i verste fall. Jeg hater å bruke en nylig grufull hendelse på en øy for å illustrere mitt poeng, men… Du ser hvor jeg vil hen? Hadde din sønn/datter, venn/venninne, bror/søster osv, holdt med «feil parti på feil sted på feil dag»… – Og jeg beklager hvis dette er sant i noen leseres tilfelle… – …Så ville det dessverre vært skjebnesvangert.

Vi kan alle bidra til å se mindre av dette i fremtiden ved å rett og slett ignorere media. Hvis du følger med på noe annet i nyhetsbildet, ikke les de negative sakene. Ikke bry deg om bildene eller overskriftene. Ikke klikk på linkene. Les kun det du kom inn for å lese, og stikk. Begynn gjerne så forsiktig du føler er nødvendig i forhold til hvor du er i livet. Men et sted må vi begynne.

Hvis alle i Norge gjorde som jeg sa – ville det endelig betydd slutten for vold og grusomheter? Nei, selvfølgelig ikke. Men det vil bidra til at oppmerksomhetssyke gjerningsmenn ikke vil få de samme mulighetene for eksponering som før, noe som vil knuse enhver drøm om «kjendisstatus». Vi vil fortsatt ha mennesker som gjør ting på pur faen, som ikke nødvendigvis gjør det i håp om å bli «kjendis». La kvalifiserte leger, psykologer og eksperter håndtere dem. Som samfunn skal vi ikke bare lukke øynene for det som skjer, men vi skal rett og slett bli flinkere til å passe våre egne saker (les: Ta hånd om oss selv på en god, helsemessig måte.)

Når media begynner å innse at det ikke lenger er penger å hente i å spre grusomhet, vil de skifte fokus. Hvorfor? Fordi vi skiftet fokus før dem.

Det er sikkert noen som vil spørre: «Så vi skal bare lukke øynene for det grusomme som skjer i verden og tenke at det får de ordne opp i selv, det angår ikke oss?» Ikke akkurat. Hvis du vil bidra til å gjøre noe godt i verden, gjør for all del det. Hjelp sultrammede land og gi penger til gode formål. Bare ha en mentalitet av «å gjøre verden til et bedre sted» fremfor: «Nå skal vi boltre oss i dagens fryktpropaganda, skal me sjååå… Hvilken skremmende grusomheter provoserer meg mest i dag mon tro?»

Det handler om å spille på de riktige følelsene, sånn at vi faktisk kan fortsette å fremkalle gode følelser i oss selv, først og fremst, for det er der alt begynner.

Legg igjen en kommentar