Sommerfugleffekt og kaosteori

The Butterfly Effect (sommerfugleffekten) er noe som alltid har fascinert meg. Det er en beskrivelse på at små forandringer kan ha en dramatisk effekt, eller utfall, over tid. En liten forandring som et ord, et håndvink eller et smil kan forandre historien! En tilsynelatende ubetydelig hendelse kan sørge for at en ny rekke av begivenheter finner sted, som en dag potensielt kan forandre hele verden (i forhold til hva den ville vært).

Hva har dette med sommerfugler å gjøre? Det kalles «sommerfugleffekten» for å understreke at noe så tilsynelatende lite og ubetydelig som et vingeslag fra en sommerfugl kan produsere en ørliten forandring i atmosfæren som gjør at over en viss periode vil atmosfæren forandre seg i forhold til hvordan den opprinnelig ville vært. Denne lille forandringen kan rett og slett være utgangspunktet for en rekke forandringer som til slutt fremkaller en tornado på andre siden av kloden.

Det er dette som gjør at det ikke er mulig å spå været for mer enn 5-7 dager om gangen. Det er rett og slett for mange forandringer som påvirker atmosfæren til enhver tid. Det finnes ikke noen matematisk formel for hva som vil skje i fremtiden. Og ved at du leser dette innlegget i dag, vil tiden du bruker på Glabladet gjøre at utfallet av resten av dagen din kan bli helt annerledes enn hva den ville vært dersom det ikke var et nytt innlegg her i dag.

Noen historiske eksempler

8. desember 1980. Mark David Chapman skjøt og drepte John Lennon. Hva hvis hans foreldre aldri hadde møttes? Ville John Lennon fortsatt levd i dag? Han ville ikke blitt myrdet den desemberdagen. Kanskje The Beatles ville blitt gjenforent?

Eller hva hvis Lee Harvey Oswalds kule bommet på John F. Kennedy og han forble president? Ville han blitt gjenvalgt? Kanskje det i så fall ikke ville blitt noen Vietnamkrig, eller kanskje det ville blitt 3. verdenskrig? Hvem vet?

Et ikke like velkjent, men fortsatt historisk eksempel, er jo dersom en mann min mor skulle møte i forbindelse med en jobb en gang i tiden, faktisk hadde dukket opp. Det gjorde han ikke, noe som medførte at min oldefar skaffet mamma en annen jobb, hvor hun møtte min far. Hadde mannen dukket opp og hun hadde fått den andre jobben, hadde ikke jeg sittet her i dag, og du hadde ikke lest dette.

Sistnevnte eksempel er en veldig konkret «butterfly effect». Men i historiens løp har det vært uendelig milliarder slike effekter, som gjør at vi alle er her i dag. Det er ganske trygt å si at dersom ingen hadde funnet ut at Jesus var verdt å skrive en hel bok om, eller dersom han aldri ble født i utgangspunktet, så ville vi heller ikke vært her i dag. Jorden ville fortsatt hatt mange milliarder mennesker, men det ville vært andre mennesker.

Du kan hate Hitler men det kan hende du ikke hadde vært her hvis det ikke var for ham. ;)

En annen ting å tenke på er jo hvorvidt teknologien ville vært der den er i dag, hvis det var en annen «gruppe» mennesker på jorden enn oss selv. Ville internett vært oppfunnet? Ville vi dradd nytte av elektrisitet? Eller ville vi ha kommet enda lenger enn der vi er i dag? Det er ikke drøyt å tro at verden kunne vært på et helt annet nivå. Tenk bare på når en klasse deles inn i mindre grupper hvor alle skal gjøre en oppgave. Resultatet blir aldri det samme. Noen gjør det bra, andre gjør det dårlig. Har vi havnet i «genigruppen»? Eller i «idiotgruppen»? Hvem vet?

Kaosteorien

Et eksempel på en sommerfugleffekt du selv kan ha opplevd er hvis du tilfeldigvis hørte noen si noe nedsettende om deg, som puttet deg i et midlertidig dårlig humør. Selv om du til vanlig er en ganske balansert person kan en slik hendelse gjøre at du går inn i en ørliten depresjon resten av dagen, eller bare en liten periode. Dermed går du kanskje og kjøper deg en sjokolade for å komme i bedre humør (hvem blir ikke i godt humør av sjokolade?!). En sjokolade du aldri ville ha kjøpt hvis du ikke opplevde det som fikk deg i sjokoladehumør i utgangspunktet.

Med denne typen uberegnelige hendelser overalt i verden, i alle menneskers liv og i hele naturen; hvordan er det mulig å forutsi hva som kommer til å skje? Å prøve å kontrollere det ukontrollerbare vil bare føre oss inn i en paranoid og redselsfull tilværelse som gjør at vi vil tiltrekke oss nettopp det vi ikke vil ha: Mer kaos. Men kaos kan ikke kontrolleres! Vi lever i en verden hvor vi ikke kan kontrollere utfallene av våre egne handlinger – og i hvert fall ikke andres.

Hvis du går på gaten i Oslo en kveld og er redd for å bli overfalt, vil du bli veldig forsiktig. Ved å bli forsiktig vil du bli et mål. Derfor inviterer du akkurat det du er redd for. Så hvis du går rundt og er bekymret for kaos vil du bare invitere mer kaos.

For å illustrere hvor uberegnelig ting kan bli, ta en titt på dette YouTube-klippet som viser en «chaotic pendulum» med en hoveddel (øverst) og 3 underdeler (nederst). Selv om hoveddelen svinger identisk for alle 3 underdelene, beveger de seg likevel i totalt forskjellige og uberegnelige retninger:

The Butterfly Effect

Jeg trakk et gledens sukk da jeg leste om denne filmen på internett for noen år siden og gikk straks og leide den. Inntil The Butterfly Effect kom, begynte jeg nesten å lure på om jeg at jeg var den eneste som «skjønte» at alt ville blitt forandret hvis man reiste tilbake i tid. Det virket som om de fleste filmene jeg hadde sett om tidsreiser overhodet ikke tok hensyn til dette.

The Butterfly Effect er noe så sjeldent som en genial og gjennomtenkt film som, til tross for sin genialitet, fikk svært blandede kritikker da den kom. Jeg mener The Butterfly Effect er den beste filmen å se for å få beskrevet dette fenomenet. Men det er en type film man faktisk må følge med på. Man må bruke det man har mellom ørene for å forstå den. Noe jeg mistenker ble vanskelig for enkelte filmanmeldere, stakkars…

Den er litt science fiction-preget fordi hovedpersonen (Evan) får evnen til å reise tilbake i tid gjennom å lese sine gamle dagboknotater. Etter å ha opplevd en del traumer i barndommen prøver han å endre tingene som skjedde i fortiden. Men for hver endring han gjør, endres også fremtiden. Og ikke nødvendigvis til det bedre. «Change one thing, change everything», står det på coveret, noe filmen viser på en bra måte.

En viktig ting å notere seg ved denne filmen er at den (dessverre) har to slutter. Kinoslutten (den dårlige) og Director’s Cut (den geniale). Sistnevnte gir historien full og total mening, og burde vært den eneste slutten som eksisterte. Da jeg leide filmen var det heldigvis riktig slutt, så jeg vil tro at leieversjonen fortsatt har den samme slutten. Er du i tvil, vær sikker på at du kjøper 2 Disc-utgaven – den inneholder Director’s Cut-versjonen. Det har ALT å si for en komplett filmopplevelse! Hvis du syntes slutten var sukkersøt og dårlig har du sett feil versjon! Kan ikke spoile hvordan den «riktige» slutter. Da blir alle bare sur på meg. Men jeg lover at det vil make’ sense!

Andre relevante filmer

For å oppsummere denne artikkelen tenkte jeg å runde av med noen relevante filmer du kan leie eller kjøpe som omhandler dette temaet og ting jeg har nevnt i innlegget:

  • Chapter 27 er en bra film jeg nylig så, som handler om drapet på John Lennon. Nærmere bestemt handler den om de siste 48 timene til gjerningsmannen før han utførte drapet. Inneholder også en sprø dokumentar som ekstramateriell hvor noen mener å ha fått kontakt med Lennon fra åndeverdenen, hvor han faktisk «overfører» en sang som høres ut som noe Lennon selv kunne ha laget!
  • Idiocracy er en hysterisk komedie som går i dybden på det jeg sa om å havne i «idiotgruppen» lenger oppe. Etter at et statlig dvaleforsøk går galt våkner hovedpersonen opp i år 2505 i et samfunn som er blitt så uintelligent av forbruksmentalitet og idiotiske TV-programmer at han er jordens glupeste mann! Hvis alle hadde hatt intelligensen til Paris Hilton ville dette trolig kunne blitt en realitet. La oss håpe og be om at det aldri skjer. ;)
  • The Butterfly Effect – genial film. En av mine favoritter, faktisk. Og jenter, Ashton Kutcher er med! (Og nei, dette minner verken om 70′s Show eller Dude, where’s my car).
  • Sliding Doors har jeg bare sett en gang for mange år siden, men den er i tråd med det jeg har skrevet om i dette innlegget. Den handler om hvilken forskjell et lite sekund kan gjøre, og følger to parallelle historier. Den ene om hva som ville skjedd hvis hovedpersonen hadde rukket morgentoget, den andre om hva som ville skjedd hvis hun ikke rakk det. Tror dette er mest en jentefilm, mener å huske noe romantisk kliss her.

Anyway, filmene kan kjøpes på CDON eller leies hos Lovefilm.

Har du flere relevante filmer å anbefale, eller historier om utrolige tilfeldigheter, sommerfugleffekter, kaosteori, andre teorier eller noe annet, del dem i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar