Start en blogg og vær din egen sjef

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Susanne Fagervik. Hun er moteblogger hos nettbutikken Miinto.no hvor hun skriver om mote, skjønnhet og livsstil, og er ivrig etter å inspirere andre moteinteresserte og bloggere.

Har du et ønske om å jobbe når og hvor du selv måtte ønske, på din egen måte og bestemme alt selv?

Blogging har blitt mer og mer populært i løpet av de siste årene. «Alle» har en blogg i dag, hvor de vil fortelle, inspirere og dele sine tanker med sine lesere. Men blogging er ikke bare en hobby lenger; mange har klart å gjøre blogging om til sitt levebrød. Hvordan har de klart det? Ønsker du å oppnå det samme kan det være lurt å legge en slagplan før man kaster seg inn i den store blogge-bølgen. Her er noen av de viktigste tingene du bør vite før du setter i gang!

Vit hva Du Ønsker å Oppnå med Bloggen
Før du setter deg ned og begynner å skrive på bloggen er det viktig at du er 110% sikker på hva du ønsker å oppnå med bloggen din. Ønsker du å dele dine personlige tips og ideer med venner, eller ønsker du å bli oppdaget av større publiserings byråer? Hvordan du identifiserer leseren din, hvem du ønsker å nå ut til, vil påvirke hvordan du skriver. Tenk alltid på hvem du ønsker skal lese det du skriver. Dersom du ønsker å skrive om en spesifikk nisje, f.eks vintage stil, må du passe på at alt du gjør støtter opp om dette temaet. Leserne må kunne vite hva de får av deg.

Skriv en plan for deg selv om hva du eksakt ønsker å oppnå med bloggen, akkurat hva du vil skrive om og hvem du skriver for.

Velg et Navn
Et navn kan bety alt. Tenk over hvilken mening du vil at navnet skal ha. Skal det reflektere deg som person, teamene du skriver om, eller vil du bare at det skal være et navn som er lett å huske og legge merke til? Det viktigste av alt er at du husker på at dersom du klarer å gjøre det «stort» med bloggen din, så er det dette navnet du alltid vil assosieres med.
Topp tips: Forestill deg at du møter opp på en event du skal blogge om, og forestill deg at du presenterer deg selv; «Jeg er Hege fra XXXX». Du må ha et navn du er stolt av og tørr å presentere. Test det ut, si det høyt til venner, for å kjenne hvordan navnet får deg til å føle deg.

Kjøp Domene og Bygg Bloggen
Så snart du har funnet og valgt et navn er det på tide og kjøpe et domene. Dette koster fra kr 120 i året. Mange bloggere går via bloggplattformer som f.eks blogg.no eller wordpress.com osv. Her får man tildelt et gratis domene som ender på …blogg.no eller …wordpress.com, som mange beholder og bruker. Problemet med dette er at, dersom du ikke virker seriøst nok til å bruke litt penger på bloggen din, hvorfor skal andre investere tid og penger i det du skriver?

Styling
Når du styler og designer bloggen din, husk en ting: poenget med bloggen er at den skal leses. Hold det ryddig og enkelt, ikke gjør for mye ut av det med rosa skrift og mønstrete bakgrunner. Gjør det enkelt for leseren å bruke timesvis på siden din. Navigeringen må gjøre det lett for leseren å seile rundt på siden slik at de kan finne informasjonen de leter etter og ny informasjon de ikke visste de så etter. ALT du gjør skal være for leseren. I tillegg er det essensielt å få frem din egen personlige stil.

Blogg i Vei!
Så snart du har det grunnleggende på plass er det bare å sette i gang å blogge. Alltid husk at alt du skriver skal støtte bloggens intensjon. Det er viktig å oppdatere så ofte man kan, og ikke la leserne vente for lenge. Men ikke tving deg selv til å skrive dersom du ikke føler deg inspirert; det vil avsløres lett av leserne. Få frem dine meninger og synspunkter i det du skriver, det er disse leserne vil ha.
Topp Tips: Lag deg en «bloggekalender» du følger for når du skal skrive, eller ta med deg dataen, iPaden eller hvertfall en notatblokk hvor enn du går, slik at du alltid er parat for å skrive ned ideer og inspirasjoner du kommer over. Finn din egen skrivestil og rytme, det viktigste er at du blogger så ofte du kan.

Husk Leserne
Uten lesere kommer man ikke langt, så det er viktige å holde dem interessert. Skriv uformelt, som om du skriver til kjente. Inviter leserne til å komme med kommentarer og innspill slik at de føler seg involvert. Det er alltid mer interessant å følge noe man føler man har deltatt i.

Legg igjen en kommentar