Starten på en bedre verden?

Flag of Norway — Image by © Royalty-Free/Corbis

Jeg har aldri vært mer stolt av å være nordmann enn de siste dagene, når jeg ser hvordan det norske folk har reagert på grusomhetene i Oslo og på Utøya. Det er bare et ørlite fåtall som tenker på hat og hevn vs. det store mangfoldet som reagerer med kjærlighet, støtte og samhold. Hvordan kan dette ha seg?

Da jeg startet Glabladet for noen år siden, var det delvis som en respons på det negative nyhetsbildet i media. Jeg ønsket å skrive om mer positive ting og bidra til personlig utvikling og økt bevissthet både for meg selv og alle leserne jeg «visste» jeg kom til å få (jeg måtte tro på meg selv for å starte dette prosjektet, og det virket!)

Jeg ble møtt med mye motstand da «positiv tankegang» for mange ble oppfattet som «fjas». Jeg vil presisere at jeg alltid har hatt nesten bare støtte, men jeg hadde også mer motstand i starten. Det var mennesker som ville se Glabladet bli lagt ned, uvitende om at jeg hadde visualisert suksess og planlagt dette, så det kom ikke på tale. Det var 3,5 år siden, og her er Glabladet enda – kanskje mer aktuell enn noensinne?

Det fantes ikke noe som lignet på Glabladet da jeg startet i 2008. I etterkant har antallet lignende blogger eksplodert. Alternative nettsider, alternative programmer på TV, en gradvis økt kollektiv bevissthet som promoterte en alternativ måte å tenke på: En positiv måte.

Men selv tråkket jeg fort i salaten. I mars 2008 skrev jeg et innlegg med en positiv innfallsvinkel på en tragisk nyhet, mens den utspilte seg: Husraset i Ålesund. Mens jeg bare ville få frem et poeng, haglet kritikken og skjellsordene, og jeg skjønte at jeg hadde bommet og spredd feil følelse i forhold til det jeg egentlig ville oppnå: Å fokusere på det positive trass i en tragisk hendelse.

Så spoler vi frem til 22. juli 2011. Etter å ha bevitnet bombingen av Oslo via internett og TV, omtrent i samme stund det begynte å gå rykter om skyting på Utøya, begynte jeg å skrive innlegget: «Hvordan reagere etter et terrorangrep«. Det ble skrevet ganske fort, men jeg avventet med å publisere det. Hvorfor? Fordi sist gang jeg prøvde å fokusere på positive sider ved en nyhet mens den utspilte seg, gikk det ikke så bra.

Jeg var redd for å få kritikk og kommentarer som: «Lett for deg å si, du som ikke står midt oppi det». Ja, i begynnelsen av Glabladets historie ble jeg beskyldt for selv å mangle empati og for å aldri ha opplevd motgang eller negative hendelser, siden jeg kunne skrive så mye positivt «vissvass»… De skulle bare visst. (Glabladet-lesere vet mye!)

Så jeg fortsatte å vente… Helt til statsministeren selv holdt sin første pressekonferanse fredag kveld. Og til min forbauselse og positive overraskelse, sa han mye av det samme som jeg selv hadde skrevet i det upubliserte innlegget. Og det til tross for at han selv kanskje var den som sto mest oppi det av alle! Så jeg tok beslutningen om å poste det likevel (samtidig som jeg ble påminnet en lekse om å være modig, tro på meg selv og snakke rett fra leveren uten å bry meg om hva andre tenker.)

Og ikke én eneste negativ tilbakemelding har kommet som følge av innlegget. Tvert imot har det blitt spredd på Facebook og mottatt masse støtte. Ikke så rart, kanskje, når det som står der er mye av det samme som blir sagt i de mange talene som blir holdt i disse dager. Men hva i all verden er det egentlig som skjer med verden? Hva skjedde med hatet og hevnlysten? Selv JEG er overrasket og forvirret. Jeg er ikke vant til at så mange er enig med meg!

Norges måte å reagere på vitner helt klart om en økt kollektiv bevissthet. Hver eneste gang lignende grusomheter har skjedd i verden, har politikere og mesteparten av folket reagert med hevn. Her i Norge er derimot «gatene fylt av kjærlighet». Denne sammenligningen sier mye:

– G.W. Bush, 9/11: «We’re gonna hunt you down.»

– Stoltenberg, 22/7: «We will retaliate with more democracy.»

Norge har vist at det finnes en bedre måte å reagere på. En klokere og mer bevisst måte. Norge har gått foran som et godt eksempel, som det første landet i verdenshistorien. Dette kan ha vanvittige, verdensomspennende effekter på sikt. Når andre ser at dette er mulig, vil de følge vårt eksempel. Kanskje har vi tatt første steg og ledet verden inn i en bedre og mer fredelig fremtid…

På lørdag, dagen etter terrorangrepet, valgte jeg å gå ut og leve «som om ingenting hadde skjedd». Klart, det er umulig å late som ingenting så raskt etterpå, men jeg bevitnet likevel noe positivt. Mange folk hadde tatt turen ut. Det var mye øyekontakt og mer åpenhet enn vanlig. Folk var snille mot hverandre. Folk viser at de bryr seg. Hendelsene har fått oss alle mer samlet, og dermed gått imot det jeg har antar var gjerningsmannens onde plan. Too bad…

Kan dette også være starten på et mer åpent og vennlig Norge? Jeg mener, vi er kjent for å passe på oss selv og ikke hilse på fremmede på gaten, etc. Men begynner vi ikke å innse hvor forrige århundre det er? På lørdag opplevde jeg en overflod av gode gjerninger. Jeg ble godt behandlet, samtidig som jeg passet på andre og behandlet de godt også.

Jeg håper vi aldri glemmer det positive som kom ut av dette fryktelige, og at det fortsetter å vokse. Vi skal ikke se tilbake på 22. juli 2011 som den dagen Norge ble fylt med sjokk og hat. Det var dagen vi reagerte på en måte som banet vei for en bedre verden for oss alle.

Nå har verden en «blueprint» for «hvordan reagere etter et terrorangrep».

Den ble skapt av OSS… Og DET kan vi være stolte av!

Her er en video av en amerikaner som mener at verden har mye å takke Norge for, og at vi kan ha bidratt til å redde milliarder(!) av liv:

Legg igjen en kommentar