Stol på deg selv, ikke ekspertene

Ekspertråd høres kanskje ut som en fornuftig ting å la seg veilede av, men har du noengang opplevd at ekspertrådet ikke funker? Hvordan føler du deg da? Det er sikkert lett å tro at det er deg det er noe galt med, siden dette «burde» virke, i følge eksperten. Du er vel bare inkompetent du da?

Feil. Som oftest virker ikke disse tipsene fordi det er dårlige tips. Det vil si at det er dårlige tips fra ditt synspunkt. Det som virker for eksperten trenger da ikke å virke for deg? Selv om mange andre også følger ekspertens metoder, så betyr det fremdeles ikke at det kommer til å virke for alle.

Noen har kanskje prøvd å gå ned i vekt, ved å følge en diett eller råd fra en lege eller ekspert som kanskje har aldri så mye erfaring. Du bestemte deg gjerne for å prøve dette, bare for å finne ut at det ikke virket. Enten gikk du ikke ned i vekt, eller så gikk du ikke ned så mye som forventet, eller kanskje du faktisk gikk opp i vekt!

Jeg har sagt dette så lenge jeg kan huske (jeg må ha vært en klok gutt :P ) – folk er forskjellige! Vær forsiktig med å la deg forføre av et fantastisk ekspertråd, spesielt hvis selvtilliten ikke er den beste fra før, eller usikkerheten er stor. Skuffelsen blir desto større når det ikke virker! Selvtilliten blir i hvert fall ikke bedre, og usikkerheten enda større.

Innse at folk er forskjellige. Jeg har gitt mange tips og råd gjennom denne bloggen, og for enkelte vil disse rådene virke ypperlig, mens andre ikke vil komme noen vei. Hvis noe som virker for visse mennesker ikke virker for deg, ikke innbill deg selv at du er evneveik. Innse at fra ditt perspektiv er det ganske enkelt dårlig råd.

Vi er alle unike. Jeg er ikke din typiske, gjennomsnittlige nordmann. Er du? Hvor mange studier gjort på den generelle befolkningen gjelder egentlig for deg? Passer du perfekt inn i den gjennomsnittlige flokken når det gjelder ting som kosthold, vekt, økonomi, utdanning, livssyn, familiesituasjon, bosted, osv? Eller gjenkjenner du et område eller to hvor du skiller deg fra mengden? Nok til at du kanskje går innunder de 00,1% i undersøkelsen hvor noe gjelder for 99,9% av befolkningen?

Stol aller mest på deg selv. Hvis ekspertene sier én ting, mens din personlige erfaring sier noe annet, stol heller på din egen erfaring. Bruk bare ekspertrådene som en generell guide. Notér deg hva som virker for deg, og hva som ikke virker. Dette er bedre for din personlige utvikling enn å bekymre deg for å være inkompetent når ekspertrådet går galt igjen.

Legg igjen en kommentar