Straffer eller roser du deg selv?

Dette er et gjesteinnlegg fra en aktiv kommentator på Glabladet; Kim Jonni Rosseland.

Hvordan du oppfatter deg selv og hvordan du ser deg selv er viktigere enn hvordan andre ser deg. Årsaken er at grunnlaget for hvordan folk oppfatter deg, er FØRST forankret i hvordan du oppfatter deg selv.

Enkelt sagt, grunnlaget for hvordan andre oppfatter deg er for det meste basert på hvordan du oppfatter deg selv og hvordan denne oppfatningen av deg selv gjennomsyrer det ytre.

Hvis du ser deg selv som en taper som ikke får oppmerksomhet, så forårsaker du bare din egen mislykkethet før du begynner. Hvis du ser deg selv som en vinner som folk elsker å være rundt, selv om det egentlig ikke er sant, så gir du deg i det minste en SJANSE til å lykkes. Å gi seg selv en sjanse er bedre enn å gi opp.

Dette er lettere sagt enn gjort for de fleste. Å arbeide imot ditt nåværende selvbilde for å skape og tro på et nytt selvbilde tar deg kanskje litt tid, men det er mulig og det vil gjøre en stor forandring for deg.

La oss først forstå hvor et negativt selvbilde kommer fra. I livet ditt så har kanskje følgende skjedd deg en eller flere ganger:

 • Noen sa noe negativt om deg
 • Du snakker negativt om deg selv til deg selv eller andre
 • Du gjorde en feil, og andre kritiserer deg for det
 • Du klarte ikke å oppnå noe du ville
 • Du klarte ikke å opprettholde noe du hadde

Disse er alle ekte erfaringer for virkelige mennesker. Alle har måttet tatt hånd om noen av hendelsene ovenfor i et tidspunkt i livet sitt, vanligvis mange ganger. Forskjellen er at det som har størst kraft til å forme ditt eget selvbilde er hvordan du reagerer og håndterer disse opplevelsene.

Fikk du med deg det?

Den viktigste tingen NÅ for DEG er ikke hva som skjedde med deg, men hvordan du håndterte det følelsesmessig og hvordan det påvirket ditt selvbilde.

Husk, ingen og ingenting kan påvirke eller endre ditt selvbilde med mindre du gir dem tillatelse. Det er fordi du er den som har kontroll. Og til slutt kommer ikke mennesker til å dømme deg når du møter dem ansikt til ansikt med din egen fortid som de vet ingenting om. De vil bestemme hva de føler om deg basert på hvordan de oppfatter deg.

Hvis du har brukt et liv fullt av øyeblikk der du har kritisert deg selv, snakket negativt om deg selv, eller tillatt hva andre sa eller gjorde å påvirke ditt selvbilde negativt, så har du en jobb å gjøre for å reparere selvbildet ditt.

Hvordan reparere sitt selvbilde

Først, innse at du ganske enkelt kan stoppe å leve i fortiden ved å fokusere på idag. Hvis selvbildet ditt er svært negativt, skal du ikke bekymre deg for morgendagen. Fokuser heller på idag. Fokuser på mål du kan oppnå idag, og ikke la tid gå på tomgang ved å dvele på fortiden. Det er det første steget.

Det neste steget er å innføre enkle forandringer i oppførselen. Disse er enkle å gjøre, men du trenger bare å være klar over dem og bli mer bevisst gjennom din egen prosess og hvordan du reagerer på ting.

 • Hvis du finner deg selv bekymringsfull, prøv å fokusere på det positive i en situasjon og ikke det negative. Gi deg selv noe tillit slik at du kan oppnå det du ønsker, og baser denne tilliten på det positive. Hvis du eventuelt ikke klarer å tenke på noe positivt, innse at utfallet er usikkert – da har du i det minste en sjanse, og det er positivt.
 • Hvis du støter på kritikk fra andre, gå videre og la dem si hva de vil, men innse at du har full kontroll over hvorvidt deres kritikk vil påvirke ditt selvbilde. Ta det som en tilbakemelding på personens tolkning, enten det er rett eller galt, og bruk det for å forbedre deg selv i fremtiden.
 • Hvis du tar deg selv selv i å snakke negativt om deg selv (også til deg selv i dine egne tanker), så STOPP og innse at alt du gjør er å skade ditt eget selvbilde. Istedenfor, vær snill mot deg selv og gi deg selv en pause. Ingen er perfekte, og det er ikke du heller. Vi har alle våre problemer og vi trenger ikke slå oss ihjel på grunn av det. Erstatt slike tanker med positive observasjoner av deg selv.
 • Hvis du gjør en feil, må du ikke slå deg ihjel. Applauder deg selv for å prøve, lær av det og gå videre. Hver vellykket person har gjort flere feil enn de har opplevd suksess, så innse det og det vil hjelpe deg til å se positivt på slike situasjoner. Det tar mye mer mot å prøve enn å gjøre en feil og ikke prøve i det hele tatt. I seg selv er det en fin måte å se det på.
 • Hvis det var noe du prøvde å oppnå som du ikke klarte, er det OK, bare forstå at det alltid kommer en ny dag. Du kan skape nye muligheter og gjøre det bedre neste gang. Ikke la utfallet av slike ting påvirke måten du ser på deg selv. Ok, du oppnådde kanskje ikke et mål, men det bør ikke få deg til å være negativ om deg selv. Ikke la eksterne ting bestemme hvordan du føler deg om deg selv. Hvis du kan bli positiv, vil det ha en langt større innflytelse på suksess i dine fremtidige hensikter enn om du tillater feil å nedverdige ditt selvbilde.
 • Hvis det var noe du ville, og ikke fikk det, så forstå at folk flest ikke får det de ønsker. Enten det er noe du kan prøve å få igjen eller ikke, en slik ekstern ting bør ikke påvirke hvordan du oppfatter deg selv.

Til slutt, alltid visualiser deg selv i å lykkes i dine bestrebelser. Slike positive tanker bygger opp din selvtillit som faktisk kan påvirke resultatet.

Legg igjen en kommentar