Svart plastikk gir deg kreft!

Der kom tidenes første og sannsynligvis eneste skrekk-overskrift du noensinne vil lese på Glabladet. Bare rolig. Den er ikke så seriøst ment.

Min far er egentlig typen som tror på alt han hører eller leser i nyhetene. Så lenge noe blir nevnt i nyhetene,  det være riktig. Og han er neppe den eneste.

Da jeg skulle flytte hjemmefra for et år siden, hadde mamma kjøpt inn litt kjøkkenutstyr til meg. Det kom veldig godt med. Det var en masse sånne ting som jeg ikke egentlig hadde tenkt så mye på at jeg trengte. Så jeg var evig takknemlig.

Gleden skulle vise seg å være kortvarig. Noen av kjøkkenredskapene var nemlig laget i svart plast! Hør bare hva min far hadde å si da han så det:

– Det der skal du holde deg langt unna!!
– Hæ? Hvorfor det?, spurte jeg.
– Det har jo nettopp vært i nyhetene! Følger du ikke med??!

Videre fablet han i vei om at man altså kunne få kreft hvis man brukte disse redskapene av svart plastikk til å røre i kjelen pga. dampen man pustet inn i kroppen som disse stoffene i den svarte plasten avgir, eller noe i den dur. Jeg husker ikke. Jeg bryr meg ikke lenger.

Jeg brydde meg riktignok. Jeg tok de nemlig med meg til Drammen likevel, men fortalte Renate om det han hadde sagt, første gang vi brukte dem. Og jeg overleverte meldingen på omtrent samme, dystre, overbeviste måte som min far gjorde til meg.

Jeg ble derfor litt paff da Renate bare lo og himlet med øynene. Hun så ikke ut til å kunne brydd seg mindre, og brukte redskapene som om hun ikke hadde hørt min dystre advarsel. Var hun ikke glad i livet?

Det tok lang tid før jeg forandret oppfatning. Jeg var skeptisk til de redskapene ganske så lenge. Men et sted på veien sluttet jeg å bry meg. (Omtrent på den tiden jeg opprettet Glabladet.)

Hvorfor sluttet jeg å bry meg? Av samme grunn som jeg boikottet nettsiden sol.no for flere år siden. Jeg hadde sol.no som startside i en lang, lang periode. Jeg syntes nyhetene de samlet der var interessante. Det var ikke ofte jeg ikke begynte dagens nettsurfing med å klikke på en av de sjokkerende, syke, rare, absurde, kontroversielle, oppsiktsvekkende titlene med de tilsvarende illustrasjonene man finner der.

Det jeg etterhvert innså var at dette ikke ga meg så mye likevel. Etterhvert ble det mer som et irritasjonsmoment. Jeg følte meg faktisk avhengig av å begynne dagen på den måten. Det tok ikke bare fokuset bort fra det jeg egentlig skulle (som på den tiden var å lage musikk), men etter å ha hatt sol.no som startside så lenge, begynte jeg å se svært mange motstridende overskrifter.

Spesielt på saker som omhandlet helse, sex og samliv. Den ene dagen kunne man lese at for mye sex kan være skadelig pga. det ene og det andre. Den neste dagen kunne det stå: «Ha masse sex! Da lever du lenger, og du blir lykkeligere! Bla bla!» Eller: «Potetgull og kjeks er superskadelig og kreftfremkallende» den ene dagen, mens den neste dagen ville det komme en sak om han på over 90 år som hadde spist den samme fettsmørjen med steikte pølser og noe annet dritt til frokost hver eneste dag i hele sitt liv og aldri vært syk.

Poenget er at du vil høre alt mulig i media. Alt mulig. Det går ikke an å ta alt så seriøst, fordi da vil du leve et ytterst selvmotsigende og dobbeltmoralskt liv. Det går ikke an å følge tips slavisk i håp om at du gjør «det rette», når forskerne selv ikke klarer å bli enig om hva som er det rette!

Og her kommer vi til sakens kjerne. Man må finne det ut selv. Man må teste og eksperimentere gjennom hele livet og gjøre sine egne erfaringer, målinger og konklusjoner. Dropp rådene og «ekspertuttalelsene» du leser overalt. Leser du noen råd du liker, bokmerker du siden og boikotter alt det andre. Noen ting vil du være enig i, eller føle er riktig, basert på egne erfaringer, mens andre ting ikke vil stemme for deg.

Enkelte ting kan man ikke eksperimentere så mye med på den måten jeg snakker om her – i den forstand at du ikke kan måle resultatene etterhvert. Du kan f.eks. velge å la være å tro på at svart plastikk gir deg kreft, og bare kjøre på, men hva hvis du da faktisk ender opp med å få kreft?

Vel, poenget er at hvis du faktisk er bekymret for å få kreft av svart plastikk eller andre ting, så holder du deg selvsagt unna. Glabladet skal ikke oppfordre til noe som kan forårsake kreft. Du må selv finne ut hvordan du vil tolke ting. Men faren ved å tro blindt på alt du hører/leser er at du blir helt paranoid, til en så stor grad at du ikke engang tør å gå ut døren.

Det morsomme er at statistikken for dødsfall og alvorlige skader forårsaket av uhell i trafikken er langt verre enn statistikken over antall mennesker som har fått kreft som følge av bruk av svarte kjøkkenredskaper. Og likevel tenker ikke folk seg om to ganger før de hopper inn i bilen! Men holde seg unna alt som er «kreftfremkallende», det skal de.

Sannheten er at du tok en råsjans da du kom ut av… Vel, da du ble født! 😛 Og selv inni der var du ikke trygg. Noe kunne skjedd med moren din mens hun var gravid. Da hadde du ikke engang sett dagens lys! Men, du valgte å steppe ut i lyset, og her er du, din modige rakker.

Hvis jeg kunne ført en rasjonell samtale med deg like etter du ble født, hvor jeg underrettet deg om alle farene som ventet deg i dette livet, ville du antakeligvis tatt den navlestrengen frivillig rundt halsen og dratt så hardt du kunne.

Moral: Det er farlig å leve. Husk at du faktisk kommer til å dø en gang! 😯 Shit!!

***

Som en liten tilleggsgave vil Glabladet her presentere en kjapp liste over alt annet som er farlig, og hva det fører til, bare for å gjøre deg supertrygg:

 • Alt som er stekt – Kreft
 • Aluminiumspanner – Du blir senil
 • Svart plast – Kreft
 • Cola, generell brus – Sukkersyke, hull i tannebissene
 • Light-brus – Kreft
 • Snakking i mobiltelefon samt oppbevaring tett inntil kroppen – Stråling, kreft
 • Stå foran microbølgeovnen – Stråling
 • Friluftsliv – Shait, går du ut av døren??!
 • TV-titting – Firkantede øyne (det sa min moool)
 • Sukkertøy – Tennene vil råtne og falle ut
 • Dropping av tannpuss – Se forrige
 • Leve – Du kan dø

PS. Syns du det var kjipt at all «moroa» var farlig? Fortvil ikke, alt sammen er faktisk helt trygt òg. Du finner garantert noen artikler som bekrefter det.

Legg igjen en kommentar