Troverdighet (vær deg selv)

Jeg er jo en «gammel» musikkprodusent. I musikkverden kaller vi ofte låtene våre flere titler. Noen ganger klarer vi ikke bestemme oss for hvilken tittel som passer best, og da sier vi kanskje «ja takk begge deler». Dette kan gjøres ved å kalle sangen «Hovedtittel (Ekstratittel)». Eksempler kan være 9PM (Till I Come) eller Everybody (Backstreet’s Back).

(Ja, det var de beste eksemplene jeg kom på i farten :? ).

Og hvorfor jeg sier dette? For å forklare tittelen på denne artikkelen. Jeg ville skrive en artikkel om at det er viktig å være seg selv, nettopp fordi det er det som skaper troverdighet. Dermed syns jeg begge titlene passet, og da ble det sånn.

Og på denne bloggen er jeg meg selv. Nettopp derfor kan jeg begynne en artikkel med en så sinnsyk innledning som det der. «Musikktitler for f**n?! Skulle det ikke handle om troverdighet??» Vel, nettopp. Jeg begynner artikkelen med å være «meg selv» i aller høyeste grad. :)

En ekspert på å skrive artikler ville kanskje foretrukket at jeg holdt meg tro til artikkelens tittel. Selv om jeg kan argumentere for at det er nettopp det jeg gjør, så skal jeg ikke det nå. Jeg følger ikke akkurat «reglene» ved å begynne en artikkel på den måten. Men hvis du fortsatt leser, så må det vel bety at jeg gjør noe riktig? De fleste leserne mine har jo lest mine artikler før, så da har de en viss forventing. Og som alltid, så skal jeg komme til «saken».

Vær deg selv

På Glabladets «Om«-side, har jeg for tiden følgende innledning:

Sindre er en mellomblond, blåøyd, positiv, nysgjerrig, filosoferende, nytenkende, initiativtakende, energisk, målbevisst, livsglad, selvutviklende, åpensinnet, unormal, ikke-religiøs, law of attraction-praktiserende, musikkproduserende, trance-lyttende…….. selvstendig næringsdrivende, blogger, gründer, artist, bergenser, norsk statsborger, «sjefsredaktør», og skribent i Glabladet, født i Vannmannen, klokken 18:15, 7. februar 1985…! Fjuhh!

Ai, ai, ai! En ekspert ville kanskje gnidd seg i øynene og gitt seg over av å lese dette. Kanskje ville det blitt omtalt som uprofesjonelt og til og med useriøst. Vel, i så fall må jeg vel være litt useriøs. Det er meg. Jeg tar meg ikke så veldig høytidelig og presenterer meg selv på den måten jeg syns sier mest og best. Ekspertene får heller måpe. Var det ikke Eminem som sa noe om at han «just don’t give a f**k»? Jeg syns han sa det bra, jeg.

Selv liker jeg mye bedre å forholde meg til folk som ikke tar seg selv så altfor høytidelig fremfor de som følger alle bokens regler på alle aspekter i livet. Jeg syns det hadde vært mye morsommere å hatt en advokat med et visittkort hvor det stod «Profesjonell problemløser» fremfor «Advokat». Eller hva med en gynekolog som kalte seg… okey, jeg tror vi stopper der. :)

Vær deg selv! Hvorfor utgi deg for noe du ikke er? Hvorfor oppføre deg på en måte du kanskje ikke er komfortabel med, for å tilfredsstille noen andre? Uansett hva du prøver å oppnå eller hvem du prøver å imponere, så er det ikke sunt å utgi seg for noen annen enn den man er.

Vi har en tendens i dagens samfunn til å gjøre ting veldig komplisert. Vi har eksperter for alt. De sitter der og forteller oss hvordan vi skal være. Og vi sitter og sluker dette. Men alt i alt så gjør dette oss mindre bevisste og mer hjernevaskede. Vi blir livredd for å gjøre noe «feil». Hva hvis «storebror» ser oss? Da ville vi dummet oss ut, da. Det ville vært ytterst ydmykende…

Men det er ingen fasit. Det ligger ingen bok under kateteret til læreren hvor det står nøyaktig hvordan du skulle ha oppført deg i enhver situasjon. Gud blir ikke misfornøyd om du gjør noe «galt» fordi – guess what! Det finnes ingen tavle i himmelen hvor noen har forhåndsutfylt hva du skal gjøre med livet ditt. Det er du som må finne ut hva du skal gjøre med livet ditt. Bare du.

Det er ikke noe annet «riktig og galt» enn hva vi definerer selv.

Troverdighet

Hvis du er deg selv vil du etterhvert opparbeide deg troverdighet. Ingen tok meg seriøst da jeg gikk ut og sa at jeg skulle leve av å ha én norsk blogg. Men denne debatten har stilnet i det siste. Tror det begynner å gå opp for folk at jeg virkelig mente alvor. Altså, hva annet kan man forvente når alternativet er å ha en jobb?!?? :shock:

Hvorvidt andre mener jeg er «troverdig» er utenfor min kontroll. Men det spiller ingen rolle for meg så lenge jeg vet selv at jeg er troverdig. Kanskje nettopp fordi jeg er meg selv. Aldri har jeg løyet om statistikk, inntekter eller andre resultater. Jeg skriver heller ikke ting som ikke er sant. Jeg kopierer ikke hva alle andre gjør, og jeg kjører min egen stil. Jeg er ganske ærlig, kanskje litt i overkant noen ganger. Og jeg skriver om et tema som jeg har stor interesse av og hvor jeg har mye å gi. Alt dette vet jeg med meg selv, ergo jeg sover godt om natten. *Snork*

Jeg kommer fortsatt ikke helt over BT-journalisten som kalte artikkelen om meg «På troverdigheten løs?«. Litt ironisk nesten, ettersom jeg er en av de mest troverdige bloggerne jeg vet om. Under intervjuet fikk jeg inntrykk av at hun var genuint opptatt av å høre om mine resultater, for å skrive en artikkel om mulighetene ved å tjene penger på å blogge. Jeg ble derfor overrasket over den noe tvilsomme vinklingen. Misforstå meg rett, det gjør meg null og niks at hun valgte å gå «den veien», men jeg mener nå at bloggere flest er ganske troverdige. Med visse unntak, selvsagt.

Troverdighet kan kun bygges ved å være seg selv. Å utgi seg for noe man ikke er vil omsider gjennomskues. Hvis du f.eks. vil starte en blogg så velger du ikke det temaet du tror vil bli mest populært eller vil tjene deg mest penger. Du finner ut hva du virkelig er genuint interessert i, hva du virkelig brenner for, hva du kunne skrevet om til du går av med pensjon, og skriver om dette. Gjør det til et mål å ha den dominerende bloggen på markedet om akkurat ditt tema. De som virkelig er interessert i det de skriver om vil aldri gå tom for idéer. Det vil aldri føles som et tiltak å skrive noe.

Så vær deg selv. Det var dagens lille leksjon. :)

God helg!

Legg igjen en kommentar