Unngå kjedsomhet – vær barnslig

Jeg har tidligere skrevet om «hvorfor være profesjonell når du kan være deg selv?» og «hvorfor ta seg selv så høytidelig?» .

Folk flest frykter å bli stemplet som «barnslig» på samme måte som jenter frykter å bli stemplet som «slutty», selv om de ALLE har en naughty side som bare venter på å bli vekket av en fyr som har funnet nøkkelen til kyskhetsbelte(ne).

Sannheten er at vi alle er både seksuelle og barnslige vesener, men vi frykter å bli dømt for det. Fåtallet som ikke er redd for å bli dømt for disse tingene, som innser at det ikke er noe galt i å ta sine egne valg for sine egne grunner, og som ikke bare «vet» dette intellektuelt, men også praktiserer det, har simpelthen kommet lengre på modenhetsskalaen.

Og guess what: De som faktisk dømmer, er de som rangerer nederst på den samme skalaen. Hvorfor i hel**te skal vi bry oss om dem?

Disse menneskene har sine egne vrangforestillinger om hvordan «voksne» mennesker skal være. Som voksen skal man selvsagt avstå fra all sprell og moro, og bli «seriøs» (kjedelig.) Hvis du fremstår som «barnslig» til tross for at du «burde» være «voksen», vil du få høre nettopp det, og i verste fall bli skremt til å være en beskjeden person som ikke sier så mye, fordi du ble redd for å være deg selv.

Jeg vet dette fordi det var akkurat det som skjedde med meg. Det lille jeg hadde av selvtillit ble fullstendig knust da jeg begynte på ungdomsskolen, og nettopp derfor kunne jeg fremstå som en relativt «stille» og «forsiktig» person (and I might still do sometimes), selv om det motsatte egentlig er sant.

(Jeg liker forøvrig at jeg er litt innadvendt, fordi det gir meg rom til å tenke for meg selv og ta mine egne valg, som f.eks. å gjøre et karrierevalg hinsides all «sunn fornuft», som jeg faktisk har tatt. Les mer.)

Dette er hvorfor alkohol er så populært. Det hjelper oss å slappe av og å løsne litt opp. Alkohol forbindes med hyggelige, sosiale stunder hvor man har det gøy. Sannheten er at man drikker seg litt nærmere kjernen av personligheten som man kanskje skjuler mer i det daglige. Kunsten å avstå fra alkohol som eneste middel for å komme hit, er å tilegne seg kunsten å gi mer faen. For mer info om dette, les: «Hva vil andre tro om deg?»

– Men hva med å opprettholde en vanlig, «voksen» livsstandard hvis man skal gå rundt og være barnslig hele tiden?, vil noen kanskje spørre.

Men «barnslighet» trenger ikke være synonymt med å ikke få ting gjort. Faktisk er det sånn at jo mer «barnslighet» du kan tilføre dine vanlige arbeidsoppgaver, jo gøyere kan selv de mest kjedelige gjøremålene bli, som f.eks: Husarbeid, ærender, rutinearbeid på jobben, hjernedøde møter, etc. Ja, disse «pliktene» kan kanskje virke gørrkjedelige, men det er bare fordi vi har valgt å gjøre dem kjedelige.

Husk hvordan det var å være barn. Alt du gjorde kunne bli en lek, en mulighet for undring og utforsking, eller i det minste en mulighet for å synge en sang. :D

Og når du tenker etter vil du kanskje finne ut at kjedsomhet først begynte å sette inn og bli et reelt problem rundt den tiden du begynte å «vokse opp».

Barn er mestere på å leve i nuet, og nettopp derfor kan vi lære mye av dem. I den tilstanden ser de ikke på noe som kjedelig. Alt er nytt og en mulighet for å leke.

Vi kan fortsatt gjøre det samme! Ethvert gjøremål kan bli en lek. Hver tur til butikken kan infiltreres med et «begynner»-sinn, sånn at vi ser omgivelsene som en fersk mulighet for utforskning. Alle de kjedelige arbeidsoppgavene kan forvandles til en utfordring, et spill, en lek.

Jeg skal ikke fortelle deg hvordan være barnslig, men her er noen eksempler:

 • Syng mens du gjør «plikter»
 • Gjør dataoppgavene dine til en lek ved å eksempelvis se hvor fort du kan tømme innboksen (bruk en stoppeklokke)
 • Gi deg selv poeng for hver oppgave du fullfører og se hvor mange poeng du får hver dag
 • Å gå «vanlig» er kjedelig, finn alternative måter å gå på (se Monty Python for inspirasjon)
 • Tenk deg at du er i en film når du ankommer et møte
 • Inngå veddemål med venner om å gjøre ting du ikke vanligvis liker å gjøre
 • Prøv å skrive hver mail, Facebook-status eller Twitter-melding på rim
 • Spill musikk, dans rundt
 • HOPP
 • Gjør en seiersdans etter du oppnår noe bra
 • Irriter dine medarbeidere ved å avslutte hver setning med «mate»
 • Snakk en hel dag med Stavanger-dialekt (eller Jamaica-dialekt hvis du er fra Stavanger)
 • Send alle SMS’er på «tysk»
 • Lag gammeldags internett-tilkoblingslyd før du åpner nettleseren
 • Snakk til PC’en din og gi den et navn
 • Lat som om du aldri har vært noe sted før, og at alle steder er nye
 • Gå rundt en hel dag og innbill deg at alle andre mennesker er vampyrer eller zombier

Du vet hva de sier – de gærne har det godt!

Og du kan sikkert tenke ut enda flere når du kommer inn i den riktige tankegangen. :)

Lek og moro er mer eller mindre banket ut av oss etter årevis med skole og jobb. Ta leken tilbake ved å se på barn og innse hvor fantastisk livet er for dem.

– «We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.» ~ George Bernard Shaw

Legg igjen en kommentar