Utforsk dine meninger

I 2008 var han Glabladets eneste gjesteskribent. Han er Glabladets aller ivrigste kommentator gjennom tidene. Det er meg en stor glede å presentere nok et tankevekkende innlegg fra, ingen ringere enn Mr. Erik Bjartnes! *dramatisk filmmusikk når sitt klimaks…!! Og stopper…*

Fjuh. Dette er altså det sjette gjesteinnlegget fra Erik, og han får til og med æren av å komme med sitt syvende allerede i morgen. Jeg skulle ønske jeg dermed kunne ta meg en to dagers «ferie», men niks! Må jo jobbe i kulissene med markedsføring, kommentargodkjenning/svaring pluss mye annet.

Det kan se ut til at Erik denne gangen har snublet over en bok ved navn «1001 sitater fra smarte mennesker». :P

Uansett, overlater herved tastene til Erik, og vil minne om at dersom du vil se ditt eget innlegg her på Glabladet, kan du sende det inn til vurdering via kontaktskjemaet!

Utforsk dine meninger

Jeg hører eller leser det hver dag. Mennesker som presenterer sine ureflekterte meninger som om det skulle være den eneste og rene sannhet. Disse er som regel basert på samfunnets tabuer, inntrykk fra nyheter i media, erfaring fra én enkeltopplevelse, nærmiljøets fordommer og lignende. Dette har særlig i den siste tiden begynt å provosere meg, ikke grunnet noen hendelser i den siste tiden, men mer med hva som har skjedd med meg.

Vi lever i et demokrati. Vi er et folk i et stort samfunn. Vi skal alle være med på å avgjøre hvordan vi styres. Dette er jo helt absurd med tanke på at de smarteste og mest gjennomtenkte vet best, og den gjennomsnittlige innbygger verken er spesielt smart eller særlig gjennomtenkt. Men det er nå slik vi engang styres, for uten illusjonen om makt, så vil massen være ukontrollerbar, og historien har vist gang på gang at det er lite annet som fungerer.

«Demokrati er et redskap som sikrer at vi ikke styres bedre enn der vi fortjener.»
– George Bernard Shaw

Det er derfor det er så viktig at alle individene i samfunnet ikke bare gjør seg opp en mening, men lar denne meningen gjennomgå et filter av motargumenter, dybdeinformasjon og refleksjon. Leser du en sak i media, så har du gjerne gjort deg opp en mening på forhånd, eller danner den der og da. Det er da lett å la seg overbevise av sitt førsteinntrykk om en sak.

«Feilen med verden er at de dumme er så skråsikre på alt – og de kloke så fulle av tvil.»
– Bertrand Russell

Ingen mennesker liker å tro at de er dumme, så jeg er ofte nødt til å sitere:

«Folk er ikke så dumme som man tror. De er dummere.»
– Stickan Andersson

Da vil den som hører på si seg enig og konkludere med at dette gjelder alle andre, og ikke seg selv. Men jo, deg også. Å gå ut ifra at du er smart er den første feilen du gjør. Kanskje du er smart, men du er sannsynligvis langt fra gjennomtenkt på alle områder. Ikke gjør deg til et unntak fra regelen, ikke gå ut med all overbevisning om at det ene eller det andre skal være sånn og slik. Mest sannsynlig så har du enten feil eller ufullstendig løsning på problemet, og det er alltid noen som kan mer om en sak enn deg.

«Den som vet at han er en tosk, er ingen ordentlig tosk.»
– Chuang-Tse

Hører du noen ytre en mening om et eller annet, så har du all rett til å være en kverulerende slitsom person og spørre: «Hvorfor mener du det du mener?» Og enda viktigere er det å få vite: «Hva er motargumentene mot det du mener?» For om en person virkelig skal kunne uttale seg om en sak må vedkommende ha oversikt over motargumentene. Hvis dette ikke er tilfelle så er ikke meningene denne personen presenterer noen konklusjon å fatte.

Et nytt fenomen som bekymrer meg, er Facebook. Alle disse gruppene hvor mennesker flokker seg sammen rundt en påstand. Det er som et bål som mates med flere og flere fakler for å fremme en sak. Problemet her er at ingen i denne gruppen møter motstand. Det er sjeldent reflekterte meninger som er ute og går. Det er en grobunn for fordommer, dårlige holdninger, påstander uten argumenter, hjernevasking, osv.

«Der alle tenker likt, tenker ingen mye.»
– Walter Lippman

Det jeg ber om er egentlig ikke så mye. Demokratiet fungerer bare hvis alle sier hva de mener, så jeg ber deg ikke om å holde kjeft, men derimot utforske meningene dine. Tør å stå fram med at det du tror, men ikke med overbevisning om at dette er sant. Du trenger ikke vite alt om en sak for å si hva du mener, for hvordan skal et demokrati fungere når massen vet så lite om så mye?  Jeg oppfordrer alle til å argumentere for meningene dine, respektere motstandernes meninger, be om argumenter bak påstander, og ikke minst, styr unna retorikk. Det verste jeg vet er fotballspillere som tar mannen og ikke ballen, det samme gjelder i debatt.

«Problemet med å være tolerant, er at folk ikke tror du forstår problemet.»
– M. L. Meacham

Noen ganger kan det være nødvendig med å gå hardere til verks for å trenge gjennom en hard overflate av fordommer, men da ikke uten et reflektert sinn som har gjort opp en mening om saken.

«Demokrati er kunsten å tenke uavhengig sammen.»
– Alexander Meiklejohn

Du tenker kanskje at i det så stort samfunn, så er meningen din en av fire millioner og du har ingenting å si i den store sammenheng. Men du har et ansvar som borger i dette landet. Du er med på å styre det. Det er ditt ansvar at ikke landet styres av et flertall idioter. Og husk at hvis du danner deg reflekterte meninger, så vil disse spre seg fra deg og over til mindre reflekterte individer. Det er lett å argumentere frem en sak du har satt deg inn i, og dette vil være til hjelp for deg og andre. Overbeviser du én person, så får meningen din dobbelt så mye kraft.

Blogging er et veldig godt verktøy for dette. Du kan si hva du vil, helt anonymt, og få så mye kritikk du bare tåler. Du trenger ikke nødvendigvis besitte en reflektert mening, men du kan kaste ut meningen din og teste den mot andres intelligens. Ikke tro at med blogging vil du lære noen andre noe nytt, for det er liten sjanse for det. Tenk heller at det er en gylden mulighet til å lære noe selv. Jeg vil avslutte med et sitat jeg selv er veldig glad i. For husk, at selv om du er smart, så er det alltid noen som er smartere enn deg.

«For å kunne forstå noe nytt og viktig må du være villig til å la ditt nåværende forståelsessystem bryte sammen.»
– Georg Jahannessen

Legg igjen en kommentar