Velkommen til Glabladet 3.0

Da er det med stor glede at jeg lanserer Glabladet 3.0. :cool:

Det er ikke mer enn 9 måneder siden jeg hadde relansering til versjon 2.0, men denne gangen forandrer jeg mer enn bare designet. Det vil bli merkbare forskjeller i innholdet du kan lese på Glabladet fremover, sammenlignet med det du er vant til.

Hva blir nytt?

Først av alt: April måned blir å anse som en «30 dagers utfordring» for meg. I de kommende 30 dagene skal jeg blogge oftere og mer personlig enn før. Jeg vil prøve å få til en skikkelig kursendring her.

Til nå har Glabladets kjennetegn vært innsiktsfulle, inspirerende artikler av massiv verdi. Det er i hvert fall der jeg har lagt listen. Fremover tar jeg «ned» nivået noen hakk hva kvalitet og verdi angår, og kommer til å fokusere mer på kvantitet. Dette høres kanskje ut som en dårlig plan? Vel, flere lesere har etterlyst flittigere oppdateringer og har uttrykt skuffelse de dagene de kommer inn på Glabladet uten at noen nye innlegg har blitt postet. Noen har til og med sagt at «et dårlig innlegg er bedre enn ingen innlegg».

Så, akter jeg dermed å poste en haug med dårlige innlegg i denne perioden? Nei, absolutt ikke. Det jeg prøver å forandre på er først og fremst min egen oppfatning av hva som faktisk er «verdi». Ting som fungerer godt i utlandet, som f.eks. gi folk tips til hvordan leve et bedre liv, funker ikke nødvendigvis like godt i Norge – i hvert fall ikke etter å ha gjort det i over 3 år. Min nåværende tilnærming til blogging har vært å blogge med noen dagers mellomrom, men til gjengjeld prøve å skape massiv verdi når jeg gjør det. Nå snur jeg dette tvert om, og blogger oftere, uten å bry meg om at hvert innlegg skal inneha verdi i den forstand jeg tidligere har lagt opp til.

Jeg akter å finne ut av om kortere, tilsynelatende mer «verdiløse» innlegg kan ha en viss verdi likevel.

Hvor kommer inspirasjonen fra?

Jeg må si at dette i stor grad er inspirert av John Chow. Jeg leser ikke så mye på bloggen hans, men forleden hørte jeg et webinar med ham, hvor han snakket om hvordan han blogger, og alltid har blogget. Han startet i desember 2005 og har siden den gang skrevet 2 innlegg hver eneste dag i snitt. Til å begynne med hadde han ingen intensjoner om å tjene penger på å blogge, men i dag tjener han $40,000 i måneden på bloggingen. Og fremgangsmåten er den samme som den alltid har vært: Han jobber 2 timer daglig, og skriver ca. 2 innlegg for dagen.

Det viktigste jeg har lyst til å lære av denne utfordringen, er å se på blogging mer som «gøy» igjen. Min nåværende fremgangsmåte er for treg. Det er begrensninger for hvor mange i lille Norge som i utgangspunktet er interessert i den type temaer jeg skriver om, og av de som faktisk er interessert, er det ofte vanskelig å komme med noe «nytt» etter at de har lest på siden en stund. Jeg legger ikke skjul på at jeg flere ganger har sagt akkurat det samme, men i forskjellig innpakning.

Jeg anser dette som en nytenkning for meg, for å komme meg videre og ikke stagnere. Først og fremst gjør jeg dette for min egen del. Jeg innbiller meg ikke at alt jeg gjør er eksepsjonelt viktig og interessant, men om folk av en eller annen grunn har lyst til å følge med likevel, anser jeg det som en bonus. Jeg vil leve opp til slagordet «Blogging som livsstil» og vise at det er mulig å leve av blogging selv om man ikke blogger om spesielt viktige ting. Jeg vil ikke vise DERE det (dere vet det allerede, bare se på de bloggerne som tjener store penger nå), men jeg vil vise det for meg selv…! :?

Blir det slutt på Glabladet-innlegg som vi kjenner det?

Overhodet ikke. Jeg kommer fortsatt til å skrive guider og utfyllende artikler om selvutvikling, blogging og alt det andre du er vant til fra Glabladet. Men i tillegg kommer jeg til å bevisst prøve å blogge mer som om jeg skulle hatt en «vanlig» personlig blogg. Dette er et eksperiment og en utfordring på én og samme gang. Jeg håper å kunne oppdatere siden opptil flere ganger daglig, samtidig som jeg løsriver meg fra mine egne «lenker» om hva som slipper gjennom Glabladet-filteret. Jeg tillater meg selv i større grad å skrive akkurat det jeg tenker på.

Hvordan dette kan være en utfordring hvis jeg gjør det for at blogging skal bli mer gøy? Vel, fordi jeg lider av perfeksjonist-tendenser. Det er faktisk vanskelig for meg å skrive og publisere noe som jeg ikke føler er gjennomtenkt, har en viss lengde, osv. Nå prøver jeg å gjøre noe med dette, og hvis jeg ikke føler at dette var noe å satse på etter 30 fullendte dager, er det ingenting som hindrer meg i å gå tilbake til sånn som det var før. :)

En annen ting jeg vil gjøre i denne forbindelse er å innføre fri kommentarflyt. Dette bør være gode nyheter for alle kommentatorer, da dere ikke lenger trenger å vente på at kommentarene blir manuelt godkjent av meg. Jeg har innmari lyst til å prøve å bli mindre kontrollerende på egen blogg, og bli vant til at bloggen lever sitt eget liv, også mens jeg er ute og gjør andre ting. So what om jeg får en negativ kommentar iblant? So what om jeg føler jeg trenger tid på å tenke ut et genialt svar før jeg kommenterer? Kanskje jeg ikke trenger å svare på alle kommentarer i like stor grad som jeg har gjort før heller. Det vil forøvrig uansett bli vanskelig hvis resultatet av denne utfordringen skulle bli flere kommentarer, noe jeg håper det blir.

Alt i alt håper jeg på en god sirkel av masse lesere og økt trafikk ettersom folk kan forvente daglige oppdateringer. John Chow og Lena Beatrice anbefaler det, så hva kan jeg si? Man må lære av ekspertene. ;)

Mer om Glabladet 3.0

Noen designforandringer har allerede blitt innført i løpet av denne dagen. Blant annet en ny Glabladet-logo som definitivt understreker det faktum at jeg nå velger å gå i en mer personlig retning. De to første innleggene jeg postet i dag viser også til en personlig interesse som jeg ikke forventer at alle skal bry seg om, men det er nettopp litt av poenget med retningen jeg har tenkt å gå. Jeg håper jo at jeg på sikt tiltrekker flere nye lesere også, som kommer for å lese mine «personlige» innlegg, samtidig som jeg selvsagt håper at de faller i smak hos gamle lesere også. Men – jeg kan neppe gjøre alle fornøyd. Og jeg har ingen intensjoner om å prøve. ;)

Fra og med i dag kan det også nevnes at alle dyplenker til innlegg i egen blogg ikke lenger vil settes til å automatisk åpnes i ny fane. Selv om det var et knapt flertall som mente at linker bør åpnes i ny fane da jeg hadde en poll om dette for noen måneder siden, føler jeg personlig at det fort kan bli altfor mange åpne faner/vinduer hvis man skal klikke på flere av linkene i ett innlegg… Så husk å høyreklikke og velge «åpne i ny fane» fra nå av, dersom du klikker på en link før du er ferdig med å lese innlegget.

På sikt ønsker jeg et mer minimalistisk design og utseende på Glabladet. Jeg har nå tatt noen forsiktige første steg i den retningen: Jeg har eliminert pollen fra høyre sidemeny, samt fjernet «Utforsk Glabladet» på toppen av venstre sidemeny (den har vært med siden begynnelsen, så hvil i fred!) Jeg har dog overført de viktigste linkene derfra opp til headeren. Jeg syns det er like greit å ha de der. Til slutt vurderte jeg å fjerne «Siste kommentarer»-oversikten, men jeg velger å la den stå inntil videre.

Forsiden har fått seg en liten overhaling – back to stor versjon av siste innlegg, som jeg hadde i versjon 1.0 av Glabladet, mens slideren er flyttet ned et hakk. Var opprinnelig i tvil om dette ville fungere, men jeg syns det så ganske bra ut.

Noen siste ord? (Merkelig hvor dramatisk det hørtes ut!)

Vel, jeg lovet mine Twitter-følgere og Facebook-fans 4 nye innlegg i dag. Dette er det tredje, så om noen timer kommer det et til. Dette for å markere en overgang. Det meste jeg noensinne har postet på en dag til nå, er 3 innlegg, og det var tilbake i 2008.

Og helt til slutt: Jeg finner det ironisk at innlegget du leser nå ble så langt som det ble, da den nye trenden fremover vil være å (prøve å) skrive kortere innlegg. Men takk for at du hang med, og gi meg gjerne en tilbakemelding nedenfor ang. hva du syns om de nye planene og forandringene!

For Glabladet!
– Sindre

Legg igjen en kommentar