De mest verdifulle lærdommene etter å ha lest hundrevis av bøker innen personlig utvikling

Foto: Jeroen den Otter / Unsplash

***Dette er et gjesteinnlegg fra bloggeren bak Aksjeninja.no.***

Det var på en mellomlanding fra helvete.

Jeg hadde ankommet tidlig om morgenen og skulle egentlig bare være på flyplassen en times tid før neste fly, men grunnet uvær ble fly etter fly kansellert.

Uten PC og strøm på mobilen, bestemte jeg meg for å ta en tur innom bokhandleren for å se om jeg kunne finne noe interessant å lese på. Det skal da nevnes at jeg sjelden leste bøker på fritiden på denne tiden, jeg hadde mer enn nok med de heftige pensumbøkene av noen mursteiner på den tiden…

Men der i hyllen var det en bok som fanget nysgjerrigheten min “Success principles av Jack Canfield”. Dette ble offisielt min første bok om personlig utvikling og etter den var kjøpt, så var jeg solgt. Boken ble lest opp fra perm til perm i løpet av ventetiden jeg hadde på flyplassen. Jeg noterte ned som en galning. Det ene verdifulle rådet etter det andre, og avsnitt som åpnet sinnet mitt for helt nye perspektiver. Jeg hadde kommet over en gullskatt som potensielt kunne endre livet mitt, eller rettere sagt fikk meg til å innse at JEG hadde makten til å endre livet mitt. Dette ble på mange måter en ny era for meg, hvor jeg våknet opp til potensialet jeg hadde i meg og nøkkelen til hvordan få dette ut.

Etter denne boken kom det flere bøker i hyllen, mange flere. Jeg var helt frelst og lånte hauger av bøker fra biblioteket, gikk på seminarer og så på videoer på internettet. Jeg fikk nye kontakter i miljøer med andre som også hadde fått øynene opp for å utvikle seg selv. Jeg lærte så utrolig mye og fikk ekstremt mange usannsynlig gode råd til hvordan jeg kunne ta tak i mitt eget liv og oppnå mine mål og drømmer. Dette førte meg også inn på en sti hvor jeg tok en coaching utdannelse.

Men det var et stort problem med dette. Det skjedde egentlig ikke så mye, annet enn at jeg leste og lærte masse. Det aller meste av tiden og fokuset gikk med på å lære noe nytt, teoretisk. Etter jeg hadde lært noe nytt, fått den store aha-opplevelsen og opplevd den brusende motivasjonen, så gikk jeg mer eller mindre bare videre til neste bok, neste metode, neste aha-opplevelse og neste motivasjonsboost.

Jeg ble rett og slett helt overveldet av all den nye informasjonen og alle måtene å ta et steg nærmere mine mål og drømmer. Så overveldet at jeg egentlig ikke helt tok disse nødvendige stegene. Jeg planlagte de, tro meg, jeg la mange store og ambisiøse planer om hvordan jeg skulle snu om på livet og oppnå suksess i alle mulige former og fasonger. Jeg skulle bli godt trent, mestre studie og karriere, bygge opp bloggen min på siden, få en solid økonomi. Det var ikke måte på. Men i stedet for å ta de tunge nødvendige stegene i planen, så var det enklere å plukke opp en ny bok og få en ny motivasjonsboost, kanskje lage en ny og enda mer spennende plan som heller aldri ville bli gjennomført.

Les også: «Er du en selvhjelpsjunkie?«

Dessverre tok det mange år med denne framgangsmåten før jeg fikk øynene opp for hva jeg egentlig holdt på med. Hvordan jeg hadde blitt en selvhjelpsjunkie. Det er riktignok veldig mye verdifull informasjon og råd å hente fra slike bøker, som jeg kommer tilbake til senere i innlegget, men for at de skal bli verdifulle så må du rett og slett velge deg ut noen få ting du vil fokusere på, lukke boken en lengre periode og rett og slett gjøre arbeidet og praktisere dette over tid. Og ikke åpne en eneste selvhjelpsbok til før du faktisk har implementert det du ønsker i livet.

Det er dette som er stikkordet (ehm.. stikksetningen): Les verdifulle bøker for å få oversikt og perspektiv, velg ut noen få ting som treffer aller deg mest og som virkelig kan gjøre de største endringene i livet ditt og begynn å fokusere og praktisere dette over lengre tid. Først da vil du gå fra personlig stagnasjon til personlig utvikling.

Her er noen av de mest verdifulle lærdommene jeg selv har tatt med meg etter å ha lest hundrevis av bøker om personlig utvikling. De fleste av disse går igjen i de ulike bøkene bare formulert gjennom ulike perspektiver.

  • Takknemlighet for det du har i dag. Først og fremst, vit at du allerede er god nok, du er ikke ødelagt og i utgangspunktet trenger du ikke reparasjon. Aksepter hvor du er og vær takknemlig for det du har og den du er i dag.
  • Hva vil du og hvorfor? Hvordan vil du leve, hvem vil du være? Tenk gjennom de store tidvis ubehagelige spørsmålene i livet. Bli bevisst på deg selv og din mulighet til å velge din vei i livet. Finn det som gir deg glede både i nuet, men som også sikrer mer glede i framtiden.
  • Begynne i det små og fokuser på én ting om gangen. Det er lett for å bli revet med når du først oppdager makten du sitter med i ditt eget liv, men for at det ikke skal bli over i et blaff så start i det små, ta et lite steg om gangen. Fokuser på én vane om gangen, praktiser, praktiser, praktiser. Ikke hopp mellom mange ulike ting, da koker det ut i ingenting.
  • Fokuser på det mest essensielle. Apropos å fokusere, finn ut hva som er mest essensielt i ditt liv og de endringene du ønsker å gjøre. Finner du det mest essensielle og fokuserer på dette, så vil du ofte oppleve at mye annet også faller på plass. Som f.eks vil mange oppleve at når de begynner å trene så vil også et sunt kosthold naturlig følge etter. Framfor å tenke at du både må fikse trening og kosthold med en gang. Fokuser på det essensielle som også kan gi deg andre gode følgeeffekter.
  • Ha tålmodighet! Ting tar tid, og dessverre er tålmodighet blitt en mangelvare i disse tider. Ikke bli for opphengt i resultatene, for de kan ofte komme så sakte at du kanskje ikke engang legger merke til det. Heng deg heller opp i de små daglige vanene og ritualene, og la resultatet komme av seg selv med tiden til hjelp.
  • Tilpass omgivelsene. Vi mennesker er biologisk sett noen ekstreme vanedyr. Hvis du vil endre noe med deg selv, handlingene og vanene du har i hverdagen så gjør du det veldig klokt i å også endre omgivelsene dine for å legge til rette for dette. Gjør det enklere for deg selv å gjøre de sunne tingene i hverdagen, og gjør det vanskelig for deg selv å gjøre de usunne tingene. Legg treningsbaggen klar i gangen, kast ut alt av godterier fra skapene, kast fjernkontrollen i do (you get the picture).
  • Len deg inn i det ukomfortable. Det kan være både smertefullt og fryktinngytende å gjøre nye ting. Bare å dra på treningssenter første gang kan være en veldig stor og angstfull terskel for mange (Been there, done that). Men fy søren for en mestringsfølelse å klare det. Len deg inn i nye ukomfortable ting, vel vitende om at dette blir ukomfortabelt, men at du tåler det og at du kommer til å føle deg mye bedre på andre siden. Sakte, men sikkert så vil komfortsonene din vokse. Du vil vokse!
  • Ha det gøy! Ikke lev for framtiden. Dette er vel kanskje også det viktigste punktet. Ikke bli for opphengt i mål, resultater og framtiden. Det er så klisje, men også så riktig, at det er NÅ du lever. Det er ingen poeng i å gjøre noe, eller å endre noe om du ikke får noe glede igjen for det. Og da snakker jeg ikke om gleden av å løpe over målstreken, men gleden av å løpe løpet.

Legg igjen en kommentar