«Vi bruker bare 10% av hjernen»-myten

I går kveld latet jeg meg på sofaen med en god film kalt Limitless.

Her blir det hevdet at vi bare bruker 20% av hjernen (til tross for at den mer vanlige myten sier 10%). Hovedpersonen får tak i et stoff som setter hele hjernen i sving, noe som gjør at han kommer seg ut av tanketåken og blir krystallklar på hva han må gjøre for å oppnå ubegrenset suksess, rikdom og dametekke.

Og idéen er for all del inspirerende. Hva hvis vi plutselig fikk tilgang til alt vi noengang hadde lest eller hørt, bevisst eller ubevisst? Det ville sannelig vært fint å ha umiddelbar tilgang til all informasjon vi har konsumert gjennom livet, ved å ganske enkelt bla gjennom et organisert arkiv i hjernen. Dermed blir tanken for alle oss andre, at «hvis vi bare hadde hatt tilgang til de resterende 80% – kanskje vi også hadde blitt superintelligent da… sukk…»

Vel, jeg visste jeg hadde hørt påstanden før, så jeg bestemte meg etter filmens slutt for å bruke i underkant av 10% av min egen hjernekapasitet for å google det – jeg mener… Det ville jo vært forunderlig hvis vi bare bruker en brøkdel av hjernen – kan det virkelig stemme?

Google, Wikipedia og alle andre treff på første siden sier samstemt: Nei!

Jeg ble faktisk litt overrasket, fordi jeg mente å ha snappet dette opp fra en eller annen (seriøs?! Vel, det var jo på History Channel…) dokumentar jeg så en gang. Men det viser seg altså at «dette er så bra som det blir». Det finnes ingen erstatning for hardt arbeid og repeterende hjernetrim for å komme noen vei i livet. Ikke engang et fantastisk stoff kokt opp i Hollywood.

Denne uvelkomne nyheten har dog gjort lite for å avlive myten blant millioner av ønsketenkere som søker trøst i at det finnes en snarvei til deres uoppnådde drømmer som de bare ikke har funnet enda. Følgelig følte jeg det var verdt å nevne dette på Glabladet. Jepp, jeg er i det onde hjørnet i dag! :twisted:

Legg igjen en kommentar