Vi elsker å vite best

Jeg ser altfor mange krangler som starter på grunn av helt håpløse diskusjoner, og fordi vi er altfor dårlige til å løse konflikter på det vi er uenige om. Særlig konflikter som blir startet på grunn av at egoet vårt er nødt til å ha rett. Dette ser man ganske så ofte igjen på forskjellige nettdiskusjoner, og mange plasser ellers i samfunnet. Vi har en trang til å ha rett, og hater å ta feil. I denne teksten skal vi se på hvordan man får folk med seg i stedet for mot seg.

Er du med eller mot meg?

Tenk tilbake på barndommen hvor man kunne bli uenige om spørsmål som ”hva er mest vanlig på pølsa av sennep og ketchup?” Selvfølgelig måtte en av drittungene løpe hjem til sin pappa for å høre hvem som hadde rett. Var det vennen min som hadde rett, kan du banne på at jeg fikk slengt latterliggjørende kommentarer som: ”Haha, det var ketchup som var mest vanlig, bare spør pappa!” Av en eller annen grunn fikk jeg ikke lyst til å lovprise kompisen min for at han hadde rett, og informerte meg om noe nytt. I stedet boblet det opp negativ energi av sinne og skuffelse over å ha tatt feil! Det at snørrungen og pappaen hans hadde riktig gjorde det ikke bedre i det hele tatt. Jeg fortalte at både ”ketchup pappa” og hans snørrunge var to idioter. Så stakk jeg av gårde forbannet, like skråsikker på at sennep var mest vanlig på pølsa. Hva var grunnen til at jeg ble så forbannet? Vennen min var i mot meg, og likte å trykke meg ned i søla.

Ja, jeg vet utrolig godt at det er mange håpløse kommentarer ute blant folk, og jeg kan også ha lyst til å smøre det midt i trynet på folk som tar feil. Kommentarer som: ”Det du sier er helt idiotisk, akkurat som personligheten din. Hva med heller å gjøre….!” Der fikk jeg sannelig lært bort en lærepenge tenker jeg, samtidig som jeg føler et ekstremt velbehag med den gode følelsen av å vinne et argument. Egoet mitt blir foret opp til et supernivå, og det føles godt! Hva så med den andre personen? Tror du han kommer til å lovprise meg fordi jeg deler ut ny informasjon? Niks, han har mest sannsynlig lyst til å mose trynet mitt med ei slegge.

Det kan være lurt å huske at vi mennesker er det eneste dyret på planeten som gang på gang kan drepe for å forsvare våre meninger. Ettersom vi hater så sterkt å bli fortalt direkte ut at vi tar feil, kommer man aldri noen vei med å være dominerende. Det å få den du diskuterer med til å føle seg mindreverdig er ingen god måte å løse problemer på. Aldri begynn med tankegangen ”Jeg skal fortelle deg, og lære deg det”. Når du legger frem en diskusjon vil de fleste lure på om du er fienden, eller om du er villig til å samarbeide. Legger du det frem som om du er fienden, er det lite sannsynlig at dere vil komme positivt ut av diskusjonen. Ingen vil samarbeide og bli kompis med fienden sin. Så ikke opptre som en fiende, som er ute etter å slakte motparten. Føler motparten seg truet vil han alltid prøve å forsvare seg. Vis at dere er samarbeidspartnere!

A man convinced against his will is of the same opinion still.”

Innrøm dine feil

Det er vanskelig, og kanskje blir det hardt for egoet vårt å innrømme feil. For meg var det vanskelig å innrømme at sennep var feil, og mye mer naturlig å gå i forsvarsposisjon. Hjernen vår er programmert til å ignorere og stenge ut alle bevis som sier at vi tar feil. Den er selvbeskyttende, og skaper blindsoner som lar oss se klart og tydelig hvor idiotiske folk i rundt oss tenker. Vi glemmer å vurdere oss selv, og vi vet selvfølgelig best.

Jo høyere verdi du har i andres øyne, jo mer må du passe på å blande inn litt ydmykhet. Vær ærlig og se etter muligheter hvor du kan finne feil med deg selv. Det vil hjelpe deg i å avvæpne motstanderens forsvarsmekanisme. Alle som tar seg tid til å være uenige med deg, er som regel interessert i det samme, og å få frem det beste! Å innrømme at man tar feil kan ofte stoppe motparten i å være ute etter å ta deg. Hvor mye mer deilig er det vel ikke å jekke seg ned selv, i stedet for at en annen idiot skal gjøre det? Mulighetene er større for at den andre også vil innrømme at han kan ta feil, og det vil helt sikkert bli en lettere diskusjon!

En skulle aldri skamme seg for å tilstå at han har feilet, for dette er jo i virkeligheten å si at man er klokere i dag enn i går” – Lasse Gustavsson –

Oppsumering

For å bli en mer positiv, og behagelig person som får folk med seg, så husk at mennesker hater å bli fortalt direkte ut at de har feil. Vis forståelse for hva andre sier, og selv om de sier noe utrolig dumt, trenger du ikke å trykke dem ned i søla. Fortell heller din mening på en hyggelig måte. Tar du noen gang feil, så innrøm det med en gang i stedet for å gå til motangrep.

Legg igjen en kommentar