Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Er du en kontrollfreak?

Skrevet av Sindre | 23. januar, 2009

Visse ting i livet har du ikke kontroll over. Du kan ikke kontrollere trafikken, været, økonomien, jobben, sjefen eller partneren din. Det kan være fristende å tenke noe sånt som: «Åh, hvis jeg bare kunne kontrollere oppførselen hennes… Da hadde alt vært så mye lettere».

Har du hatt en slik tanke noen gang? Joda, det har vel de fleste. Men når du faktisk begynner å iverksette kontrollerende tiltak, begynner det å gå for langt. Det vil bare ende i lidelse. Både for deg selv og den du ønsker å kontrollere. For deg selv fordi du prøver å kontrollere det ukontrollerbare. For den du prøver å kontrollere fordi ingen liker å bli tvunget eller bestemt over.

Ironisk nok, jo tettere du knytter neven, jo lengre bort vil vedkommende gli.

Les den setningen til du forstår den.

Hvorfor prøve å kontrollere noen i utgangspunktet?

Å prøve å kontrollere noen viser en totalt fryktbasert handling fra din side. Selv om du mener du er berettiget fordi vedkommende har opptrådt «uskikkelig», gir det deg ingen rett til å leke sjef over et annet menneskes liv. Prøver du f.eks. å kontrollere kjæresten din og begrunner det med at h*n ikke er til å stole på, kan det kanskje ha noe å gjøre med oppførselen din i utgangspunktet. Kanskje h*n ikke tør å si noe til deg fordi du muligens ville reagert ved å lage et sant helvete?

Det kan være hardt å svelge denne potensielle sannheten. Leser du dette og kjenner igjen deg selv i de handlingene jeg beskriver, er det ganske trygt å si at forholdet for lengst har gått for langt. Dere burde neppe hatt et forhold lenger. Og du kan vedde på at den du prøver å kontrollere går med tanker om å slå opp med deg.

Et smartere alternativ

Hvis du kjenner deg selv igjen som en «kontrollør», kan det fortsatt være håp. Men det krever øyeblikkelig merkbar handling fra din side, fra og med akkurat nå! Det tar tid å gjenopprette et bilde som du kanskje har brukt måneder og år på å ødelegge, så ikke ha for høye forhåpninger her. Ikke forvent positive resultater over natten.

Men du må begynne å handle fra et kjærlighetsbasert perspektiv igjen.

Du må ditche frykten din. Du må gi slipp. Du må la partneren din leve livet sitt uten innblanding fra deg. Du må låse opp det ubarmhjertige, psykiske buret du har låst partneren inne i. Bor det en Josef Fritzl i deg, kanskje? Vel, selv om du muligens ikke voldtar datteren din og får barn med henne i en mørk kjeller, er ikke den grunnleggende tankegangen bak ønsket om å kontrollere noe bedre enn hva selveste mr. Fritzl har gjort.

Tenk deg morgendagens avisoverskfrifter…

«Kjæresten levde i et bur i 2 år – mann (20) funnet skyldig i frarøving av offerets psykiske helse»…

Kanskje ikke en troverdig overskrift. Men tenk på det. Er du egentlig bedre enn Fritzl?

Kontroller deg selv i stedet

Det eneste levende vesenet du overhodet har rett til å kontrollere er deg selv. Og det burde du. Kontroller deg selv fra å kontrollere andre. Vær voksen nok til å innse at realiteten ikke blir noe bedre av din hunger etter å kontrollere andre. Det som skjer, det skjer. Går det ikke som du ønsker, lev med det. Du kommer deg videre. Garantert.

Tegn på at du er på feil vei

Så kanskje du ikke er et ekstremt tilfelle. Kanskje du bare er «hverdagskontrollerende». Kanskje uten å være klar over det engang.

Bruker du ordet «burde» mye? F.eks. «Trafikken burde gått fortere» eller «Den dama burde reagere på min Mac»? ;) Dump de tankene. Dump alle setninger med «burde». Du investerer verdifull energi og tid i noe du ikke kan kontrollere. Du kan aldri få full kontroll over et annet menneske.

Vi tenker alle «burde»-tanker i blant. Meg selv inkludert. Men prøv å gjenkjenn det som den totale bortkastingen av investering i tid og energi som det faktisk er.

Ikke knytt deg til et bestemt utfall

Gå ut og vær deg selv uten å knytt deg til et bestemt utfall. Ikke forvent noe tilbake, under noen omstendighet. Hvis du selv ikke ville likt tanken på å bli kontrollert, har jeg et nyttig sitat fra Bibelen til deg: «Vær mot andre som du ønsker at andre skal være mot deg.»

Hvis du vil bli behandlet med verdighet, kjærlighet og respekt, gå ut og gi akkurat det til verden! Og du vil få tilbake i fleng. Prøv det samme med fryktbaserte tanker, meninger og oppførsel, og bli værende i din konstante miserable sirkel av frykt, tvil og skuffelse.

Jeg har gått sistnevnte vei. Nå går jeg nye veier.

Blir du med?


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på fredag 23. januar 2009 klokken 9:53 i kategoriene: Bevissthet, Helse, Samliv, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
8 kommentarer så langt

1. Joakim
23.01.09

-’Hvis du vil bli behandlet med verdighet, kjærlighet og respekt, gå ut og gi akkurat det til verden! Og du vil få tilbake i fleng.’..

Jeg er vel forsåvidt noe enig i det du skriver, men best beskriver det et forhold datert noe før år 2009. Med den verden vi lever i til dags dato, kynisme og uærlighet blant folk flest, hvor folk også anser materialistiske ting til å være mer verdt enn selve menneske, da blir det ofte feil.

Selvfølgelig ingen regel uten unntak og jeg ville gjerne sett så rosenrødt på livet, i alle sammenhenger. Men tror det har seg slik at viser du for mye kjærlighet og respekt, vil du bli ansett som svak og vil bli behandlet der etter. Man ser gang på gang at de snilleste mennesker ofte blir utnyttet til det groveste.

Mennesket er nok ikke lenger det det var og utviklingen går nok også derhen.

2. Gunnar
23.01.09

Glimrende innlegg, Sindre. Jeg vet desverre om flere som burde satt seg ned og fått dette budskapet inn med teskje.

@Joakim: Nei, du misforstår. Dette er ikke å se rosenrødt på livet eller noen form for mumbo jumbo snakk. Du må huske på at nyhetene kun representerer en liten prosent av alt som skjer i verden hver dag. Som du sier så er det ingen regler uten unntak og det gjelder nok begge veier.

Jeg vil nok si at å vise kjærlighet viser styrke fremfor noe annet. De som forbinder det med svakhet rett og slett misforstår. Frykt=svakhet. Kjærlighet=styrke.

3. Joakim
23.01.09

Ja, men som jeg også sa.. Det var den gangen. Sterkt mulig vi har forskjellige syn på denne saken, men er du en «kjærlighets-mann» blir du fort utnyttet.. På den andre siden er du «frykt-mannen» er du ofte den som utnytter. Men desverre er samfunnet blitt slik. Iallefall etter mitt syn.

4. Sindre
23.01.09

@ Joakim: Tillat meg å utdype litt. Jeg ser poenget ditt med at det er en fare for å bli utnyttet hvis man er for godtroende. Jeg oppfordrer folk til å tenke positivt, men ikke bli naiv. (Linken er ikke heeelt relevant, men kan jo sjekkes ut.)

Vær snill og god, vis omsorg, men ikke vær dum! Det går an å gå løs på denne problemstillingen fra en intelligent innfallsvinkel. :)

Du har rett i at det finnes mange kynikere og folk som vil utnytte andre, dessverre. Men er dette virkelig noe nytt? Faktisk så er vi blitt mer siviliserte enn noen gang før, slik jeg ser det. Hvis du tenker litt på hvordan mennesker har oppført seg gjennom historien, alle krigene og kampene, all torturen og elendigheten, så vil jeg si at (deler av) verden er på god vei til å bli mer bevisste og leve mer sivilisert.

Det vil kanskje aldri bli slutt på kynisme, grådighet og utnytting, i så fall spår jeg at det vil ta mange århundrer før alle «skjønner det». Men vi som ikke vil andre noe vondt kan i hvert fall spre budskapet vårt rundt så godt vi kan. Jeg har faktisk fått tilbakemelding fra tidligere kriminelle som syns Glabladet er helt genialt! :)

Det jeg mente med å vise kjærlighet osv, er simpelthen at man får tilbake det man gir. F.eks. hvis du klarer å spre noe av verdi til veldig mange mennesker (eks. Mark Zuckerberg, gründer av Facebook) er det en stor sjanse for at du får masse verdi i retur (i form av f.eks. penger). Det samme prinsippet gjelder uansett hva man «gir».

Man kan aldri være trygg for å bli utsatt for snusk fra andre. Dette gjelder uansett om man viser frykt, kjærlighet eller en mellomting. Men stort sett vil man leve et liv hvor man får/opplever ting basert på hvordan man selv er som person.

5. Joakim
23.01.09

Joda, tok den, er ikke sååå firkantet :) Må lage litt diskusjon, må man ikke.

Men kriger, ran, overfall, etc.. har vi masse av ennå. Noe økt annet synket i antall og mengder.
Godt å høre du får gode tilbakemeldinger, det er alltid moro !

Ditt eksempel med å gi og få tilbake var vel muligens ikke så godt, saken er vel kanskje ikke bevist, men dog..
Mark Zuckenberg var vel ikke alene om å lage denne applikasjonen i utgangspunktet, det kom vel frem når en annen medstudent av ham stod ut og fortalte dette. Om dette så er sant, har da Zuckenberg først vært utnytteren, for så å «gi» noe som faktisk ikke var hans å gi i utgangspunktet, alene sådan.. ?

Men skjønner selvfølgelig poenget ditt.

PS: Veldig fornøyd med Glabladet selv, leser alle nye poster, noen mer enn andre. Ikke alltid like lett å få med seg lange poster klokken 0500 om morran ;)

[...] Er du en kontrollfreak som prøver å holde oversikt over alt som foregår i hodet ditt, vil denne teknikken komme godt med. [...]

7. Anette
24.01.09

Kontrollfreak er jeg ikke. Har forlengst skjønt at den eneste personen jeg kan forandre er meg selv. Det snodige er at andre også forandrer seg når man selv forandrer atferd… :-)

8. Christine
16.01.11

De som kontrollerer andres liv har lavt selvbilde og føler seg usikre.

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere