Hvor lang tid bruker Sindre på et innlegg?

…og hvorfor skriver han plutselig om seg selv i tredjeperson?  😯

…og hva i all verden har Ingrid Espelid Hovig med saken å gjøre?!

…nå har det endelig klikka… Eller?

(That ship has sailed, dear! – «Red.» anm.)

Grunnen til at jeg snakket om meg selv i tredjeperson i tittelen her, var at dette var et konkret leserspørsmål som ble stilt i kommentarfeltet til «Bør jeg bytte til WordPress?» for noen dager siden.

Hadde jeg skrevet «Hvor lang tid bruker du på et innlegg» som tittel, ville folk som bare leser overskriften gjerne trodd at dette var et spørsmål jeg stilte andre bloggere.

Det er altså for å prøve å gjøre det så klart som mulig hva slags innhold du kan forvente i artikkelen. Men nå ble dette en litt lang og masete innledning, så I’ll cut to the chase.

Spørsmålet var fra Henrik og lød som følger:

Forresten Sindre, et spørsmål til et framtidig innlegg. Hvor lang tid bruker du på å skrive innlegg, typisk av denne størrelsen? Jeg sliter litt med at jeg bruker altfor lang tid på lange blogginnlegg. Noen tips for mer effektiv blogging?

Det mest åpenbare og riktige svaret på dette er: Det kommer an på.

Men da spørsmålet ble stilt var jeg på dag 2 av «comebacket» nå i 2020.

Jeg visste nøyaktig hva svaret var for begge de to første innleggene. Jeg begynte nemlig ca. kl. 23 på begge to, og hadde publisert det første 23:53 (1. jan) og det andre (2. jan) kl. 23:59.

Med andre ord var svaret ganske nøyaktig en time!

Og kanskje nettopp «1 time» er snittet jeg akter å prøve å legge meg på når det gjelder bloggingen fremover. Jeg synes det er fint om jeg kan få det gjort ved å bruke maks 1 time den dagen jeg poster. Men noen ganger vil det kreve langt mer, andre ganger mye mindre. That’s the nature of blogging.

Det hjelper også å ha en «deadline». Jeg hadde til innen midnatt begge de dagene, og det har jeg hatt hver dag hittil i år, ettersom det foreløpig har kommet et innlegg hver eneste dag.

Nå er vi på dag 5 og klokken er 23:04. Jeg startet på dette innlegget 22:45.

Etter å ha skrevet «Bør jeg bytte til WordPress?» og bare akkurat rukket å poste det innen midnatt, i døgnets siste minutt, sa jeg til meg selv: «Sindre, du må gi deg selv bedre tid fremover – ikke begynn i siste liten, selv om du vet hva du skal skrive om!»

Med andre ord, det er tydelig at jeg ikke lytter til meg selv.  😆

Her er jeg altså igjen, i litt samme situasjonen.

Og så har me juksa litt…!

Ah! DER kom Ingrid-referansen.

Det som var, var at jeg visste hva jeg skulle skrive om den dagen. Jeg skulle skrive et svar på at jeg så at noen faktisk hadde spurt spørsmålet: «Bør jeg bytte til WordPress?» Dét hadde jeg nemlig en ganske klar mening om!

Jeg hadde altså planlagt en liten «rant». Jeg googlet og fant det mest «oppgitte» bildet jeg kunne, som et aldri så lite hint om hva jeg mente. (Ikke for å tråkke noen på tærne altså. Men det er nå greit å være litt tydelig også.)

Så planen var altså å «rante» litt om dette og svare krystallklart: JA! Men jeg ville ikke la det bli med det, så noen timer i forkant hadde jeg googlet litt rundt for å finne andres grunner enn mine egne, til hvorfor man bør bruke WP.

Dette for å sammenligne med mine egne, se om jeg var enig med dem og vise versa, samt for å «låne» av de grunnene jeg var enige i og bake dem inn i mitt eget innlegg. Dette gjorde jeg til jeg hadde skrevet ned 5 raske grunner til hvorfor du bør bytte til WP.

Så i hodet mitt var altså innlegget klart. Men ettersom jeg bare hadde gitt meg selv døgnets siste time når det kom til å skrive innlegget, fikk jeg det likevel veldig travelt på slutten der. 😆

Men jeg fikk da jobben gjort, gjorde jeg ikke?

For de som måtte lure, nå er klokken 23:15.

«STJEL» – bli inspirert/tenk collage eller «REMIX»

Talents imitate. Genious steals.
That’s what I mean, got you under my wheel.
– Mistah Scootah!! (fra sangen C’est Bleu)

Som den Scooter-fangutten jeg er, siterer jeg selvsagt dem ved enhver anledning.

«Good Artists Copy; Great Artists Steal» er vel sitatet hele dette utsagnet er bygget på.

I couldn’t agree more.

For de av dere som fortsatt husker Scooter, vet dere kanskje at en del av sangene deres var bygget på andres sanger og melodier. Scooter var en periode kjent som de største «ripperne» i bransjen.

Selv synes jeg fremgangsmåten er genial. Og det er en jeg benytter meg av den dag i dag. Dette gjorde jeg også på Glabladet, i stor stil – og la oss være ærlig: Når det kommer til Viralomania, er det knapt noenting som er «mitt eget». Jeg henter andres videoer og bilder og gir dem ekstra eksponering. Jeg tar utgangspunkt i saker fra utenlandske sider og presenterer dem på norsk. Kildene er hele tiden rett foran meg.

Likevel, når man lager en remix/cover, et collage eller simpelthen en «versjon», på denne måten, uansett innen hvilken kunstform, så blir uansett resultatet noe ANNET enn originalen. Du tar utgangspunkt i noe, gir din personlige spinn på det og det resulterer i noe «nytt».

En helt ny innpakning av noe som kanskje delvis eksisterte fra før, men hva så? Jeg snakker ikke om «copy/paste» og å utgi andres åndsverk som eget, men det tror jeg enhver oppegående leser skjønner.

Betyr det at ingenting fra meg er originalt, eller eget? Selvsagt ikke! Mange innlegg er 100% meg, rett fra levra, som bare jeg kan. Hvis jeg skriver om noe der jeg tar utgangspunkt i noe annet, og «originalen» er litt tør, kan du være sikker på at jeg «Sindre-remixer» den på min helt egen måte, sånn at innlegget fremstår og passer bedre inn i min tone.

Da har jeg ramblet nok om dette, og klokken er 23:30. La oss avslutte med siste del av Henriks spørsmål, som var:

Tips til å blogge effektivt?

Og bare for å understreke, i tilfelle du lurer – denne siste delen av innlegget skriver jeg nå helt selv – uten noen form for «kildemateriale» – ingen juks – sorry, Ingrid! 😛

Og jeg innser egentlig at «det skulle jeg ikke gjort».

Jeg skulle ha juksa litt for dette innlegget og. For nå er den allerede fem over halv og jeg vil egentlig bli ferdig. Haha.

Jeg tenker at svaret er litt omfattende. Fordi det kommer så an på hva man blogger om og hvor ofte man har lagt opp til å blogge.

På et veldig generelt basis vil jeg si: Saumfar internett. Ikke nødvendigvis for å «stjele», men for å se etter inspirasjon.

Når du sitter der, godt inne i wp-admin, har trykket på «Legg til Inlegg» og bare stirrer på skjermen og det kanskje har gått en liten halvtime uten at du har kommet i gang: Ta et steg tilbake og gå gjennom hva det egentlig er du driver med.

Hvorfor blogger du? Hva er formålet med bloggen? Hva ønsker du å oppnå? Og hvis du da fortsatt ikke kommer på noen idéer, saumfar internett innen nisjen din.

Sett opp en plan! Gjerne en kalender, der du planlegger hele måneden (kanskje året!?) i forveien. Fyll ut de dagene i uken du ønsker å oppdatere bloggen. Gi deg selv en klar retning/pekepinn for hver av disse dagene. Har du noe konkret – skriv ned det også, ellers glemmer du det!

Du kan velge å skrive en haug av poster i forkant og stille dem inn til å postes disse dagene. Eller du kan ta hvert og ett innlegg når dagen kommer.

Setter du deg mål og planlegger på denne måten, kan du ikke gå feil – med mindre du rett og slett gir opp/driter i det. Som jeg selv er skyldig av å gjøre, da jeg ikke fulgte opp med «et innlegg hver dag frem til jul» i fjor.

Men dette løser seg gjerne når du får en overordnet grunn og motivasjon til hvorfor du gjør det du gjør. Den grunnen var ikke konkret formulert for min del tilbake i august i fjor. Da merket jeg fort at jeg famlet litt i blinde og så liksom ikke meningen med å skulle tvinge meg selv til å gjøre dette hver dag likevel.

Jeg hadde ingen overordnet PURPOSE. Alt jeg hadde tenkt da jeg raskt og spontant startet bloggen 1. august, raknet/visnet hen/forsvant litt… Jeg hadde vært litt for spontan og bråkjekk, uten å egentlig helt tenke gjennom grunnene. Samt at livssituasjonen min gjorde det litt vanskelig å ha spesielt lyst til å blogge akkurat da.

Bottom line: Når du vet hva du gjør og hvorfor du gjør det, kommer gjerne «effektiv blogging» av seg selv.

Og bare for å gni det inn: Nå er klokken 23:45 og svaret er nok en gang:

En time. 😛

Foto: Lasse Thorseth / NRK

2 kommentarer

  1. Henrik 06.01.2020
  2. Sindre Låstad 06.01.2020

Legg igjen en kommentar