Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan bli en god skribent – Stephen King-style

Skrevet av Sindre | 08. februar, 2010

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Ulrikke. Det er veldig mye lærdom å hente for alle som vil bli bedre skribenter, og Ulrikke selv har åpenbart lært noe fra boken – godt skrevet er det nemlig også. Enjoy!

Jeg har lenge hatt Stephen King’s bestselger «On Writing» i bokhyllen, men har ikke gått løs på den før nå. Å lese om hvordan en så dyktig forfatter som Stephen King jobber, er uhyre interessant, kanskje spesielt for en forfatterspire som meg selv. I denne posten vil jeg skrive litt om hvordan han jobber, kombinert med egne erfaringer og meninger.

«Every book you pick up has it’s own lesson or lessons, and quite often the bad books have more to teach than the good ones.»

Dette er veldig sant! Når jeg leser en god bok, blir jeg så dratt inn i den at jeg ofte ikke tenker. Det er bare boken som eksisterer for meg i disse øyeblikkene, og jeg befinner meg i en transelignene tilstand.

En mindre god bok derimot (jeg skriver mindre god, fordi jeg aldri hadde orket å lese en dårlig en) får meg til å tenke. Da er jeg to ting; Ulrikke som leser og Ulrikke som tenker. Jeg legger merke til feil, noe som gir meg tanken «det der skal jeg i hvert fall IKKE gjøre» og «Jeg skriver mye bedre! Kan han/hun utgi bok, kan jammen jeg òg!»

«If I had a nickel for every person who ever told me he/she wanted to become a writer but «didn’t have the time to read,» I could buy myself a pretty good steak dinner…..If you dont have time to read, you don’t have the time (or tools) to write.»

Så enkelt er det.

Når skal du lese? Jeg regner med at folk flest forbinder lesing med leggetid. King leser så ofte han kan. I bilen hører han på lydbøker og i treningstudio har han boklesing på øret. Han nevner også å bruke tid på lesing i stedet for å se på TV, og et lys går opp for meg. De siste dagene har jeg nemlig ligget henslengt på sofaen foran den fordømte kassa, med hjernen på pause. Jeg bare ligger der og ser. Og hva får jeg ut av dette? Ingenting. Jeg har lenge vært av oppfatningen av å se for mye på TV er fordummende. Det er jo bortkastet tid! Denne tiden kunne jeg brukt på å lese, skrive, eller noe annet fornuftig. For hva får jeg ut av timesvis med Gilmore girls, repriser av Gossip Girl og Ugly Betty, One Three Hill (som jeg ikke kan fordra,) Smallville (som jeg heller ikke kan fordra,) Will & Grace, Friends, That 70′s Show, og så videre.. Og når jeg i ettertid tenker på dette, klinger «It’s time for you to question how serious you really are about becoming a writer» i hodet mitt.

«If god gives you something you can do, why in gods name wouldn’t you do it?»

Selv tror jeg ikke på Gud, men du kan kalle det du får «gavene dine fra» for hva du vil.

Jeg kaller det «en blanding av faktorene arv og miljø.» Det King skal frem til er at vi alle er flinke til noe. Føler du at du ikke får til skrivingen? Det er greit, da er du flink til noe annet. King skriver i boken at man ikke kan gjøre en dårlig skribent til en god en, og at du ikke kan gjøre en god skribent til en fantastisk skribent. Jeg vet ikke om jeg er helt enig, jeg er jo fan av tanken «alt er mulig,» men jeg ser poenget hans.

Sommeren jeg var fjorten fikk jeg en elektrisk gitar. Jeg skulle bli en god gitarist. Absolutt. Kjempegod. Ble jeg det? Nei, aldri. Timevis øvde og øving fungerte ikke. Jeg kunne aldri blitt en god gitarist, samme hvor mye jeg hadde lyst, samme hvor mye jeg prøvde. Hvorfor? Jeg hadde vel rett og slett ikke gaven. Det er mulig du kan bli god uten, men da må du nok øve til fingrene blør. Du skjønner hva jeg mener. Vet du hva jeg gjorde? Jeg ga opp. Rett og slett. Og det er helt greit! Det var ikke det min greie. Hva så? Da fikk jeg finne noe annet. Kanskje et annet instrument? Mye mulig, men jeg har lagt musikken på hylla. Ikke fordi jeg ikke fikk til å spille gitar, men fordi det ikke interesserer meg på samme måte lenger.

Jeg vet godt hva jeg er flink til. Vet du? Dyrk de egenskapene, de du virkelig er god på. Og om du ikke vet; det er jammen på tide å finne det ut!

Videre forklarer King at i periodene han holder på med en bok, skriver han hver dag. Hver dag. Tilogmed på julaften og hans egen bursdag. Han mener at om man tar pauser, selv et par dager, begynner karakterene å blekne i hodet hans; de begynner å virke som karakterer i stedet for ekte mennesker. Også mister han oversikten over hva idéen til historien egentlig handler om, og verst av alt føles det ikke gøy å skrive; det føles som en jobb. Jeg mener at krampaktige karakterer er noe av det verste som finnes i bøker, jeg vil karakterene skal virke levende, de skal virke så ekte at jeg tror de er virkelige. Så ikke ta for lange pauser!

I periodene King skriver, produserer han 10 sider om dagen; ca 2000 ord. Det er rundt 18 000 ord på 3 måneder. Noen dager kommer disse sidene lett, andre dager må han sitte og skrive til middagstider. Det spiller ingen rolle for ham hvor lenge han må sitte, han SKAL skrive de ti sidene. Her snakker vi skikkelig selvdisiplin, folkens. Jeg skulle prist meg lykkelig om jeg hadde hatt litt! Han gir seg ikke selv om det blir kjedelig, eller om han blir drittlei. Han tvinger seg selv til å fortsette; kun under veldig spesielle omstendigheter gir han seg lov til å avslutte selv om han ikke har nådd dagens mål. Stephen King gjør i likhet med de fleste andre skribenter sitt arbeid nærmest med en gang han har stått opp.

Dette har jeg prøvd en periode, og det fungerer utrolig bra. Etter en god natts søvn, påkledning og frokost føler jeg meg skarp og opplagt og klar til å sette meg ned og «jobbe,» som jeg kaller det. Alle ler av meg når jeg avlyser avtaler, fordi jeg må jobbe. «Pfft! Du har ikke jobb Ulrikke.» Jo, det mener jeg jeg har. Riktignok får jeg ikke betalt for det, men alt til sin tid! For dere som går på skole, eller har en «ordentlig» jobb, blir det jo vanskelig å få til det samme, men dere får finne deres egen rutine.

Hvor skal jeg skrive?

King anbefaler å holde seg til et fast sted, et sted du etterhvert vil forbinde med skriving. Også må du lukke døren. Han mener at dette forteller både deg selv og omverdenen at du er seriøs. Så bør du sette deg et mål. Gjerne et lavt et i begynnelsen, så du ikke mister motivasjonen. King foreslår 1000 ord om dagen, noe som vil tilsvare 5 sider. Jeg vil anbefale 2-3. 5 sider er greit de dagene du har tid og inspirasjon, men å skrive 5 sider på en hverdag hvor du kanskje har skole OG jobb blir for tøft. Det er bedre å sette lave mål som du faktisk kan klare enn å sette høye mål, og bli skuffet hver gang du ikke får det til. Det viktigste er å skaffe seg en rutine, så bestem hvilke dager du skal skrive (de bør være sammenhengende så du ikke møter det problemet vi nevnte tidligere, at karakterene blekner osv,) hvor mye du skal skrive og når. Kanskje x- antall sider som mål blir feil for deg, kanskje det holder med å sette av en tid hvor du skal skrive uavbrutt?

Husk: «Reading is the creative center of a writer’s life» – Stephen King


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på mandag 08. februar 2010 klokken 12:10 i kategoriene: Bevissthet, Blogging, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Produktivitet, Selvutvikling, Suksess,

LESERNE MENER:
8 kommentarer så langt

1. Marius
08.02.10

Bra artikkel (Y)
Nå blir jeg inspirirt til å skriv :D
Takk

09.02.10

Dette var utmerket Ulrikke. De tre første avsnittene sugde meg rett inn i en annen dimensjon… inspirasjonen til å lese en bok våknet i meg med et pang!

Jeg burde så absolutt kjøpe den boken du prater om spesifikt her, men gjør jeg det? Det er neste steg…

3. Ulrikke
09.02.10

Marius- Tusen takk! Så flott du ble inspirert til å skrive :)

Vegard- Takk! Ja, du bør absolutt kjøpe den. Boken er delt inn i to deler: første delen er en memorar som er morsom og (selvfølgelig) godt skrevet.
Andre delen heter «On writing» og er utrolig lærerik og interessant! Har ikke lest i gjennom hele «On Writing»-delen, så det blir nok flere slike innlegg. Om de blir postet på Glabladet kan jeg jo ikke vite, men de kan leses på min blogg.

Dere som likte dette innlegget, vil nok også like disse:

http://askforanswers.blogg.no/1257535573_skrivesperre.html
http://askforanswers.blogg.no/1254073219_bli_en_god_skribent.html
http://askforanswers.blogg.no/1255256306_bli_en_god_skribent_2.html

4. Magnus
09.02.10

Godt skrevet, Ulrikke! Innlegget har flere gode poenger som folk bør ta med seg. Det gjelder å smi mens jernet er varmt, og ikke utsette ting du sitter inne med. Ha gjerne med deg en liten notisblokk i sekken eller veska, og skriv ned ideer du kommer på når du er ute og borte fra datamaskinen din. Du vet aldri når du kommer på et nytt forslag til blogginnlegg (eller andre ideer knyttet til det du driver med). Trenger jo igrunn ikke ha med deg en notisblokk heller, nå er jo mobiltelefonene utstyrt med det meste av notisfunksjoner, kalendere osv som gjør at du kan legge inn tekst på disse ;-)

5. Chalten
23.02.10

Denne boka har jeg ikke lest, men naa er jeg helt noedt til aa skaffe den. Stephen King er uten tvil min favorittforfatter, paa samme linje som Ibsen selvfoelgelig. Skrivemaaten hans er beundringsverdig og jeg har stor tro paa at denne boka er nyttig. Jeg er helt enig i TVsaken. Etter at jeg flyttet til England ser jeg omtrent aldri paa TV, og de gangene jeg gjoer det foeler jeg at jeg bare blir dummere og dummere. Jeg klarer ikke aa sitte der og bare se paa TV, det gaar ikke. En god bok kan jeg sitte med i flere timer i strekk, og en mindre god bok (som du sier) faar meg til aa tenke «denne maaten ville ikke jeg gjort det paa, forfatteren burde gjoere slik og slik…»

6. Marie
25.02.10

Veldig godt skrevet Ulrikke :-)

[...] Jeg har mailet flinke bloggere og spurt pent om de vil gjesteblogge; og inkludert noen idèer og retningslinjer ang. hva jeg er ute etter . Jeg har fått “ja” fra begge, og gleder meg til å se resultatet. I dag ble et av mine innlegg postet på Glabladet, noe som forhåpentligvis vil gi meg noen nye lesere. [...]

[...] Ulrikke har tidligere skrevet “Hvordan bli en god skribent – Stephen King-style” på Glabladet. Nå er hun tilbake med noen tips mot alle bloggere og skribenters største frykt: Skrivesperren! [...]

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere