15 idiotiske feil begått av nyetablerte bloggere

I dette innlegget har jeg samlet noen råd til nyetablerte bloggere, spesielt relevant for de som prøver å tjene penger på det. Jeg syns det er flott å se nye bloggere komme på banen, men det smerter meg å se mange av de samme feilene gang på gang. Hvis du har som mål å bli tatt seriøst med bloggen din bør du absolutt lese dette, enten du allerede har startet opp eller vurderer å starte.

  1. De kan ikke skrive
    Nå tenker jeg du puster lettet ut og tenker: «Yes, punkt 1 gjelder i hvert fall ikke meg!» Men er du så sikker på det? Skrivefeil kommer i mange former og varianter. Ord delings feil og rare titler som skrives «Sånn Som Dette» (stor bokstav på hvert ord) er bare noen av gjengangerne. Punktumfeil, kommafeil, «å/og»-feil, «når/da»-feil, «hvert/vært» osv. Hvor dumt ser det ikke ut for en blogger som ikke kan språket sitt engang? Kom igjen, gjør en innsats for å lære deg språket ditt. Eller finn deg noe annet å gjøre.
  2. De utgir seg for å være «vi»
    Wow… La meg spørre: Hvor mange ansatte er det egentlig i bloggefirmaet ditt? Sitter «dere» i toppetasjen på en skyskraper og blogger? Og dette til tross for at «dere» startet opp i går?! Imponerende.Ikke skriv «vi» når du i realiteten bare er «deg». Å utgi seg for å være «vi» når du ikke er det, er en smule latterlig. Det er ikke nødvendig. Det er ingenting galt i å være et enmannsfirma. Å utgi seg for å være «jeg» kan faktisk være en fordel fordi folk vet at kronene stopper ved deg og at hvis du lover noe, så er det du som må holde løftet. Lovnader fra et «vi» er ikke alltid verdt så mye.

    Saumfar arkivet til Glabladet og se om du finner at jeg noensinne har omtalt meg som «vi». Du skal få 1000 kroner personlig overlevert av meg hvis du finner det. Det er mitt løfte – ikke «vårt». ;)

  3. De har ingenting interessant å meddele
    Skal du komme med «tips» bør du gjøre bedre enn å bare gjenskape ting du har lest på andre blogger. Å f.eks. starte en blogg som handler om «hvordan tjene penger på blogging» er seriøst noe av det tørreste og kjedeligste du kan gjøre. Hele bloggosfæren er lei av å lese om disse «fantastiske» tipsene. Gå heller og implementer disse tipsene (som andre har skrevet før deg) i din egen blogg, og blogg om noe du virkelig brenner for i stedet.
  4. De blogger om det de tror kommer til å tjene dem mest penger
    Relatert til forrige punkt, men kan ikke understrekes nok: Hvis du drømmer om å tjene en fin deltidsinntekt eller kanskje til og med fulltidsinntekt av blogging, må du skrive om noe du har interesse for, og «fange» lesernes oppmerksomhet på denne måten. Les om gode markedsføringstips andre steder, og la bloggen din ha fokuset der den skal.
  5. De tenker ikke søkemotoroptimalisering
    Søkemotoroptimalisering er å benytte metoder som gjør at en nettside oppnår bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorens resultatsider. WordPress kommer med flere innebygde muligheter for dette. Orden på permalenker og installasjon av All In One SEO Pack-pluginen skulle fikse det meste. Mer om dette kan du finne ut i mitt kommende nyhetsbrevkurs for bloggere.
  6. De tar ikke blogging seriøst
    Dette skrev jeg utfyllende om i gårsdagens innlegg (les!). Hvis innstillingen din er at du bare skal prøve blogging for å se om du kan tjene penger, vil du garantert bli en av de utallige bloggene som får en levetid på mellom 1-6 måneder. Det tar tid i starten, og det kreves masse hardt arbeid og innsats.
  7. De tror de skal erobre verden via Blogspot eller Blogg.no
    Jeg har sagt det før og sier det igjen: Gratis bloggtjenester på nettet er det verste utgangspunktet du kan ha hvis du er seriøs med bloggingen din. Potensielle annonsører kommer ikke til å ta deg seriøst – hvis du i det hele tatt har mulighet til å la folk annonsere på slike blogger (noen som vet?). Selv om du har skrevet supert innhold vil du være bundet av restriksjoner og begrensninger hvis du ikke skaffer deg et eget domene og installerer WordPress, som alle probloggere bruker. Skaff deg et billig domene og webhotell og opplev friheten av å ha en blogg hvor du selv bestemmer hver minste detalj og har frihet til å gjøre som du vil.
  8. De har ingen «Om»-side og innleggene skrives av «Admin»
    Du kommer aldri til å oppnå noen langvarig suksess hvis du driver en anonym blogg. Hvis dette gjelder deg bør du få ordnet dette øyeblikkelig. Du kaster bort både din egen tid og tiden til de leserne som skulle være uheldig nok til å havne der.
  9. De gjør ingenting for å holde på sine besøkende
    Det er ikke alltid nok å kun skrive gode innlegg. Sørg for å få leserne dine engasjerte, og prøv å bygge et lite «community» på bloggen din. Oppfordre til kommentarer ved å stille spørsmål i innlegget eller skriv om et emne som engasjerer. Sørg for å la folk få muligheten til å abonnere på bloggen din via RSS. Post et innlegg hver dag. Sett opp et forum eller hold konkurranser jevnlig. Og viktigst av alt: Fortsett å skriv det gode innholdet som folk forventer og som de forbinder med deg.
  10. De tar antall RSS-abonnenter personlig
    Hvor mange RSS-abonnenter du har vil konstant gå opp og ned. Noen ganger opplever man «store fall», men det blir som regel gjenopprettet etter et par dager. Det er ikke noe du trenger å ta personlig. Bare fortsett å skrive dine lidenskapelige innlegg og dine følgere vil finne deg. (Og mens vi er inne på temaet, kan du abonnere på Glabladet her.)
  11. De går til den største bloggen i sin nisje for å spørre om linkbytte
    Det er lov å prøve seg. Det er lov å være optimistisk. Men kom igjen. En godt etablert blogg har ingenting å tjene på å bytte linker med en fersk blogg. Det er mildt sagt en urettferdig byttehandel. Jeg har ikke tall på hvor mange nye bloggere som har kommet til meg for å spørre om å bytte linker. I begynnelsen gikk jeg med på dette, men etterhvert har jeg vært nødt til å si nei til bortimot alle. Det betyr ikke at jeg finner bloggene uinteressante eller at jeg ikke kunne linket til dem i fremtiden. Men jeg mener at bloggere bør gjøre seg fortjent til linking ved å skrive eksepsjonelt innhold. Ikke mist motet av dette, men la det oppmuntre deg til å yte det beste du kan, noe som vil tjene både deg og lesere godt i lengden.
  12. De sjekker statistikken hver time
    Statistikk gir deg en god pekepinn på en rekke ting. Men hvis du hjernedødt sjekker statistikken hele tiden, sjekker affiliateinntektene dine hver time, etc, er det på tide å komme seg vekk fra dataen. Begrens deg til 1-2 ganger om dagen. Selv kan det gå flere dager mellom hver gang jeg sjekker min egen statistikk.
  13. De skriver «inntektsrapporter» fra første måned
    Jeg tror du skal tjene meget godt for å vekke oppsikt over din inntektsrapport for måned #1. Med mindre bloggen i seg selv går ut på å eksperimentere med den slags, ser jeg ikke poenget med å skrive slike rapporter før bloggen din får litt fartstid. Jeg har skrevet 2-3 blogginntektsrapporter på denne bloggen. Selv om mange syns det er interessant å følge med på, føler jeg at fokuset blir helt feil. Kritikere bruker dette som utgangspunkt til å komme med feilaktige anklager og ufine påstander om deg. Det funker kanskje som inspirasjon, men jeg har bestemt meg for å avvente litt med dette til jeg virkelig kan inspirere med tallene.
  14. De poster ikke regelmessig
    Som nyetablert blogger skjønner du kanskje ikke konsekvensene av å ikke poste regelmessig på bloggen din. Jeg har eksperimentert mye med dette. Mine to lengste opphold var på ca. 1 uke. Mens noen ganger har jeg postet opptil 3 innlegg på en og samme dag. I januar/februar gjennomførte jeg et eksperiment som gikk ut på å blogge hver dag i 30 dager. Konklusjonen min er at generell regelmessighet lønner seg. Det er lettere å holde på leserne på den måten. Jeg poster i gjennomsnitt 15-20 innlegg i måneden, og jeg skriver kun når jeg har noe å meddele.
  15. De unnskylder seg for å ikke ha skrevet
    Enten opprettholder du et fast bloggemønster eller bestemmer deg for å kun poste når du føler for det. Men ikke begynn å unnskylde deg på begynnelsen av hvert innlegg for hvorfor du ikke har skrevet på en stund. De fleste bryr seg ikke egentlig så mye. Bare skriv innlegget. Å unnskylde seg sender ut signal om at du allerede har rotet det til. Leserne dine stoler på at du skal underholde dem på en eller annen måte, så ikke feig ut.

Nybegynnerfeil er helt vanlig. Ikke mist motet av å lese dette dersom noe skulle gjelde deg. Et par av disse tabbene gjorde jeg selv også. Det hele er en del av læringsprosessen.

For å virkelig få en innsikt i hvordan du kan blogge deg til suksess og leve «The Dot No Lifestyle» (som jeg liker å kalle det), gå ikke glipp av nyhetsbrevet som kommer i neste uke. Det vil bestå av et 7-dagerskurs med konkrete tips til nøyaktig hva du skal gjøre for å opprette en blogg, skrive godt innhold og tjene penger. Utenom dette vil du oppdateres med nye tips og triks etterhvert som jeg kommer over det. Flere detaljer i et kommende innlegg.

Legg igjen en kommentar