Gi en donasjon (Les mer...) Donér via PayPal eller kredittkort ved å klikke på knappen under.

Hvordan unngå å bruke mye penger på byen

Skrevet av Sindre | 18. oktober, 2008

I disse fæle, skumle, mørke finanskrisetidene er det nok mange som er litt ekstra redd for økonomien. Jeg fikk en forespørsel om å skrive en artikkel om hvordan spare penger på byen. Jeg fortalte vedkommende at det kom til å bli en kort artikkel: «Ikke gå på byen!» ;)

Men greit da, jeg skal heller utdype den.

Å «gå på byen», også kjent som den typiske norske helgefylla, er faktisk et godt eksempel på hvor kortsiktig mange tenker. Jeg, for eksempel, kan ikke unne meg den slags «luksus» i den situasjonen jeg er nå. Hadde jeg vært av typen som ofte gikk på byen og festet hadde jeg nesten garantert gått i minus nå. Jeg er i en etableringsfase som selvstendig næringsdrivende og tjener ikke for øyeblikket mer enn til at jeg akkurat klarer meg.

Og for all del, jeg har valgt dette selv. Jeg mener ikke å klage med det jeg sier nå. Men jeg er overbevist om at «helgefylla» spiller en viktig rolle for hvorfor så mange fremdeles lever et A4-liv, og aldri ser ut til å bryte ut av en ond sirkel. Helgefylla blir fort det man gleder seg mest til hele den kjipe arbeidsuken, og på den måten har man heller aldri penger til overs. Dette er en viktig brikke i å holde det middelmådige, lave bevissthetsnivået i sjakk.

Og hvor kortsiktig er det ikke å kun tilfredsstille sine nåværende behov her og nå, fremfor å tenke langsiktig, sparing til pensjon, hus, bil, klær, mat, etc? Det er greit å ha det gøy, og en bytur i blant er for all del noe man kan unne seg, men ikke la det bli en (u)vane på linje med røyking og andre helt unødvendige utgifter.

Finn en måte å kunne si «ja takk begge deler» på. Om du tjener lite nå, og likevel blåser alle pengene på helgefylla uke etter uke – stopp med en gang! Begynn med å halvere antall byturer i måneden, eller i det minste boikott 1 av 4. Pengene du får til overs for den/de gangene du blir hjemme, setter du inn på en sparekonto. Det er lettere sagt enn gjort, men når du begynner å se beløpet stige på sparekontoen gir det forhåpentligvis motivasjon nok til å fortsette, og å kutte ned på «moroa» enda litt mer.

Man kan ha det moro uten alkohol, hjemme, med venner, etc. Og hvis vennene dine fortsatt fester, og du føler deg kjip fordi du er hjemme – voks opp! La dem ha det gøy uten deg. Det er faktisk du som er smartest av dem, tenk på det. Mens de er ute og sløser bort alle pengene sine, havner i alle slags rare situasjoner, og våkner opp dagen derpå med tidenes hangover, gjerne etter noen saftige spyrunder, som ikke nødvendigvis traff der de skulle, så har du spart et tilsvarende beløp, og har et sunnere forhold til cellene i kroppen din ettersom du ikke har inhalert gift hele natten, du slipper bakrusen, og du føler deg nok mest fornuftig, innerst inne.

Så begynn med denne prosedyren. Kutt ned forsiktig i begynnelsen, og øk gradvis på etterhvert. For all del, det er viktig å nyte livet og leve i nuet, men det går faktisk en grense et sted. Når den «livsnytingen» ikke blir annet enn en unnskyldning for dumskap og uvitenhet (og du vet med deg selv hvor grensen egentlig går) så er det på tide å gjøre noe. Er du smart så klarer du fint å kombinere den tilsynelatende kjipheten med fornøyelsene. «Kjipheten» er faktisk ikke så kjip når man blir vant til det. ;) Okey, det hørtes kjipt ut. Men hvis du aldri prøver (ordentlig) så har du heller ikke grunnlag for å vite hvordan det er å ta det med ro hjemme foran TV’en en kveld. Og hvis TV’en høres kjip ut, så er det fremdeles masse annet man kan finne på. Å si at det ikke er det, er faktisk bare en unnskyldning for å fortsette å «være sosial». «Å være sosial» er bare en unnskyldning for å gjeninnføre et mønster av uvitenhet.

Du vet hva de sier. Uvitenhet er lykke. Jeg sier: Joda. Så lenge det varer.

Ha en fortsatt god helg! :)


| | Send til en venn Send til en venn | Skriv ut Skriv ut

Hvis du ble inspirert av dette gratis innlegget og ønsker å vise din takknemlighet med en donasjon, klikk på PayPal-knappen til venstre.

Dette innlegget ble publisert av Sindre på lørdag 18. oktober 2008 klokken 6:20 i kategoriene: Bevissthet, Penger, Selvutvikling,

LESERNE MENER:
15 kommentarer så langt

18.10.08

Det du skriver sier egentlig seg selv, men kan nok likevel ikke sies nok.

Om du går på byen i snitt en gang i uka over et år, og i snitt bruker 500 kroner, så tilsvarer det 26 000,- kroner i året. Om du er av typen som gjerne bruker en tusenlapp, så er vi oppe i 52 000,- kroner i året. Om du i tillegg er en real festløve som renner ned dørene på utestedene to ganger i uken i snitt, så er du oppe i 104 000,- kroner i året!

Og faller du under sistnevnte kategori, så er det dessuten fare for at du utvikler et større problem enn den økonomiske delen på sikt. Et slikt inntak reduserer uansett energinivået ditt resten av uken i alle fall. Og har du råd til å gå på halv maskin store deler av uken?

Selv har jeg kjøpt en forhåpentlgivis god flaske rødvin til i kveld, for 97 kroner. Regner med at jeg muligens drikker 25 kroner av den i kveld i sofakroken. Onkel Skrue holdning sier du? Ja, kanskje det.. sier jeg.

2. joakim ness
18.10.08

Grei tekst dette, bortsett fra at det ikker er en artikkel -.-

3. squeeky
19.10.08

e-nig. med joakim ness. Men du glemmer en del ting, blant annet er byturene og det å «være ute» en ganske viktig del av å opprettholde et nettverk, for eksempel for mange frilansjournalister. Å råde noen til å sitte hjemme mens andre er ute og fester var jammen et trist råd! Hvem sier egentlig at en må drikke så sinnsykt mye når en er ute?

Det er også mange utesteder hvor det er fri cover. Om en ikke vil dra på byen, går det an å invitere til vorspiel hjemme hos seg, alle tar med det de ønsker å drikke og noen skåler med potetgull etc settes på bordet. God musikk, en får velge selv. og en får vært sosial. Så kan en heller velge å være hjemme når de andre drar videre på byen (det er ofte ikke så gøy der uansett) Kanskje en ønsker å dra på byen neste helg, men har veldig dårlig råd.

Kutt ned på drikke. Hvis du gjør det, trenger du etterhvert mindre drikke for å få den effekten som kalles beruset, som tydeligvis er så viktig for mange…
Bare et tips til gutta; Mange drikker seg til mot overfor jentene (sikkert noen jenter som gjør det og) men vi liker ikke tafsende grisegutter med spy på skjorta som er klare for grøfta. Jobb heller med selvtilliten i edru tilstand! Jobb med hvordan dere henvender dere til jenter. Sikker på at det går mange utrolig flotte, kreative, sjarmerende, kjekke gutter der som ikke tør å ta plass, og derfor sjelden får napp hos jentene.Hvis dere har noen jentevenner, hvorfor ikke spørre dem om hjelp? De kan kanskje komme med noen tips om hvordan dere kan bedre selvtilliten overfor jentene.
Over til pengene igjen, noen kjappe råd;
-Gå på klubber der det er livemusikk og fri cover (hvorfor livemusikk? Ofte mindre tydelig «drikkepress».
-Lær deg å danse, og ha det gøy med å danse på byen i stedet for å ødelegge helsen din med altfor høy promille. Mosjon og sosialt og billig moro Det er TRE ting i én det!
-Øv deg på å stå imot drikkepress, det gir faktisk selvtillit å noen ganger bevisst unngå å te seg akkurat likt som alle andre. Du kan jo ta deg et glass vann også innimellom.
-Inviter venner hjem til deg i helga. Kanskje det er flere enn deg som har tenkt på at det kunne vært ok å gjøre noe annet enn å dra på byen.
-Kanskje noen bekjente har en hytte eller lignende dere kunne lånt en helg? Deilig å komme seg litt bort innimellom, og det trenger ikke å bli dyrt hvis dere får lånt et sted. Eller dra på besøk til slektninger/venner som bor et annet sted.
-Få deg en hobby
- Sjekk ut rabattordninger, som studentrabatter for eksempel. Hold oversikt over arrangementer som gratiskonserter etc. som kan være aktuelt for deg i helgene, og få med venner på det.

4. Sindre
19.10.08

Sagt det før og sier det igjen: Jeg kaller det «artikler» fordi dette er det vanlige begrepet på et blogginnlegg for svært mange. Kanskje dette er en (u)vane jeg har dradd med meg fra å lese på engelskspråklige blogger, hvis den engelske definisjonen på en artikkel er annerledes enn den norske. Hvis definisjonen er den samme så har jeg nok blitt villedet av andre, og beklager i så fall til de som måtte føle seg støtt av min hemningsløse frekkhet. ;)

19.10.08

Bra skrevet. Enig i det du skriver. Synes det er så altfor mange som sløser, men så skjønner de ikke hvorfor de har dårlig råd!!Dumhet kaller jeg det..

6. Erik
19.10.08

Broren min kom med det beste sparetipset i disse finanskrisetidene: «Ikke bruk opp alle pengene på Champagne, kjøp musserende!» ;P

For meg så er helgefylla ganske rutinemessig, men alltid planlagt. Det er mange måter å spare penger på, og allikevel ha det gøy på byen. Som student i Trondheim er dette noe vi snakker og diskuterer mye. For eksempel kan jeg som student gå på bedriftspresentasjonene som linjeforeningene mine arragnerer og skaffe meg mat og et par pils ekstra innabors gratis. Jeg kan gå ut på torsdager, da er prisene lavere. Forrige torsdag brukte jeg til sammen 29 kr ^^ tilsvarende en øl på byen, og kom meg ikke opp av sengen før klokken 4 dagen etter. Dette innebærer da at jeg må jobbe ekstra andre dager. Dette er jo mest forbeholdt meg som student som har en fleksibel timeplan.

Ellers har jeg et par tips:
- Start kvelden tidlig. Dette gir deg større utbytte av dagen og en del andre fordeler.
- Dra på vorspiel og drikk deg full der. Ikke betal i dyre dommer for å drikke deg full ute på byen. Har du trangt med penger, sett grensen til en pils ute på byen.
- Ikke drikk for å drikke. Det er mange som opplever at man føler seg mer edruelig utover kvelden, at man ikke har et ølglass i hånden, at man er kjip som ikke drikker osv osv. Det er ikke verre enn å drikke frem til et tidspunkt, og så klare seg resten av kvelden på alkoholen man har opparbeidet seg. Styr iallefall unna de ekstra shottene etter tolb. De gjør deg ikke noe godt.
- Det er ikke flaut å drikke vann.
- Det er ikke sjarmerende å være dritings.
- Er det mye cover, finn et annet sted eller kom deg gratis inn tidligere på kvelden.
- Ikke kjøp peanøtter, chillinøtter osv. Det ødeleger ølsmaken og koster penger.
- Ikke kjøp burger eller kebab som nattmat. Du trenger ikke den ekstra maten, selv om den smaker digg, spis heller en brødskive hjemme.
- Om det er finanskrise er det greit med bare musserende vin.
- Lær deg å danse. Den som danser drikker ikke, men har det gøy.
- I nød, du kan gå ut uten å opparbeide deg alkoholrus. Er billigere enn å leie film på videosjappa. Du driter deg ikke mere ut om du er edru enn om du var full uansett.
- Ikke ta taxi hjem alene om du kan ta den sammen med andre eller gå.

Det handler om selvkontroll. Har du ikke det, ikke ta med kortet på byen. Alt dette sier seg selv, men blir ikke utøvd. Jeg kan fint bli full og dra på byen på laaangt under 500 kroner. Bruker du 1000 er du ikke mye fattig.

Så jeg er uenig med Sindre i at det er en luksus (Relativt til alt annet). Å gå ut på byen har mye ukultur ved seg som gjør det gjerne dyrere enn nødvendig.

7. bjorn
19.10.08

Tøv! :-D

social drinking boosts social capital -> dvs. nyt alkohol, tjen mer :-)

Du skriver; «havner i alle slags rare situasjoner, (..), gjerne etter noen saftige spyrunder,»

Nå er det vel de færreste som faktisk drikker så mye at de spyr hver helg, og noen av disse «rare situasjonene» man havner i kan faktisk vise seg å bli riktig så profitable. En venn introduserer deg til en annen venn, dere snakker uhemmet på en helt annen måte enn man ville gjort i en kontorsituasjon, en idé kommer opp, et partnerskap, eller så har du i det minste fått enda en person i ditt nettverk. Som du ikke ville fått av å invitere dine nærmeste venner hjem til en koselig TV-kveld en lørdags aften.

OG! Sjekk bare denne studien fra AFP:

People who consume alcohol earn significantly more at their jobs than non-drinkers, according to a US study that highlighted “social capital” gained from drinking.

The study published in the Journal of Labor Research Thursday concluded that drinkers earn 10 to 14 percent more than teetotalers, and that men who drink socially bring home an additional seven percent in pay.

“Social drinking builds social capital,” said Edward Stringham, an economics professor at San Jose State University and co-author of the study with fellow researcher Bethany Peters.

Google ting som «alcohol salary study», «social drinking income» osv.osv. så får du massevis å lese på som du kan ta med i neste innlegg ;-)

8. Sindre
19.10.08

@ bjorn: Det var en heller tvilsom forskerkonklusjon, og det faktum at du tror på det hele og/eller unnskylder egen drikking med det der, er litt trist. Jeg er ikke avholdsmann i det hele tatt og er absolutt for å ha det gøy, og har ikke noe imot hvis det innebærer drikking (alt med måte!). Og klart det kan føre til gode ting.. Men ser du litt realistisk på det fører ofte alkohol med seg langt mer negative konsekvenser i større eller mindre grad, enn positive. Dessuten mener jeg at man bør kunne kommunisere på det kreative nivået som du henviser til når man drikker (mer åpenhet, nye idéer etc) – til vanlig! Det er tøv at det skal måtte innebære drikking for å komme til det nivået. Men dette er jo også helt individuelt, noen trenger ikke å drikke, mens andre føler de må drikke seg til mot. Som oftest, etterhvert som man utvikler seg, vil mange vokse av seg denne «til-mots-drikkingen», hvis man har et genuint ønske om å vokse og utvikle seg som person, men jeg er fullt klar over at dette ikke er tilfelle for de fleste, uansett alder, dessverre.

9. Morten
20.10.08

Kan ikke bli mer enig med deg ut fra hvordan du skriver. Her ser vi helt klart en fornuftig måte om hvordan man kan bryte med det A-typiske bildet av å være fastlåst i en grå A4 hverdag.

Tips til hva man kan bruke tiden til er å lese bøkene The Secret og Law of Attraction ;-)

10. bjorn
20.10.08

Dersom alkohol hadde ført med seg langt mer negative konsekvenser enn positive, rent samfunnsmessig, hadde det nok vært ulovlig for lenge siden.

Og når det gjelder kommunikasjon i nykter tilstand – uansett hvor fri du mener å være i slikt et tilfelle så er du omgitt av «andre folk» som ikke har samme oppfatning, *men* det er egentlig ikke det det handler om; det handler om at settingen er en helt annen.

- bjorn

11. Kai H.
20.10.08

Hei Sindre!

Jeg skrev tidligere i år om dette på bloggen min og foreslo at man kanskje kan invitere vennegjengen hjem på middag og vin isteden for å møtes ute over dyr pils. Jeg regnet også ut at jeg gjerne bruker opp mot 150 kr/t de gangene jeg er ute, mens en middag hjemme kommer på rundt 25 kr/t per gjest.

På denne måten blir ikke regningen for hele gjengen noe større enn det en enkelt person kan finne på å bruke alene i løpet av en kveld på byen. Om alle i gjengen bytter å å invitere slik at man lager fest hver sin helg så kan alle spare mye penger.

En hjemme-hos middag eller fest er også like sosial og hyggelig som å gå på byen. Man slipper taxikøen og regningen, og skulle man komme til å titte for dypt i glasset og våkne under et tre ut på natten, så er sjansen stor for at det er ens eget epletre man våkner under. Og for min egen del synes jeg den største fordelen er at man kan styre volumet på musikken selv…

12. Sindre
20.10.08

Hei Kai H!

Takk for researchen du bidro med her. Folk er generelt for lite bevisst på sitt eget forbruk. Selv har jeg tenkt å begynne å føre detaljert regnskap over alt som blir kjøpt, bare for å gjøre meg selv så bevisst som mulig. Dette er å anbefale for alle som ikke skjønner hvor pengene blir av.

13. Erik
20.10.08

@bjorn

Du må nok tenke deg litt bedre om. Den statistikken kan tolkes som at de som tjener 10% mer drikker mer.. Husk at 80% av all statistikk er funnet opp på stedet og at 40 % av all statistikk er feil. :P

«Dersom alkohol hadde ført med seg langt mer negative konsekvenser enn positive, rent samfunnsmessig, hadde det nok vært ulovlig for lenge siden»

Ikke at jeg vil prøve å gjøre narr av deg eller ty til retorikk, men jeg må bare le litt. Her er du fullstendig ute å kjøre. At alkohol ikke tyr til samfunnsproblemer er bare tull. Det koster samfunnet masse penger, tid, menneskeliv og helse og mer til at alkohol er tillatt. Du kan jo spørre hvorfor alkohol er lovlig, og gjør lurt i det. Hadde alkohol kommet i dag hadde det blitt et ulovlig narkotikum umiddelbart. Problemet er at det ikke er mulig å forby det. Eneste makten staten har mot et slikt tiltak er regulering osv. Og du vet hvordan folk reagerer bare på det.

Så en britisk dokumentar, en bra en, som heter Horizon som omtaler alle rusmidler. Burde se den, ga meg nytt perspektiv på ting. :)

14. Roger
20.10.08

[...] men ikke la det bli en (u)vane på linje med røyking og andre helt unødvendige utgifter [...]

Sindre.. Sindre! Når ble røyking en uvane som du sammenligner med «andre unødvendige utgifter»

Hør bare her!

1. Hadde ikke jeg røyket i helga, ville jeg ikke følt meg så kul som jeg gjorde

2. Hadde jeg ikke røyket i det hele tatt, måtte jeg sagt opp jobben min pga. for mye stress. En jobb, som tro det eller ei, betaler for både røyk og alt det andre jeg forbruker og trenger.

3. Hadde jeg ikke begynt å røyke, så hadde jeg antakelig vært narkoman i dag, grunnet at jeg UANSETT måtte prøvd ETT ELLER ANNET som 14-åring. I dag er jeg glad for at det er røyk, og ikke angeldust :)

4. Hvis jeg ikke hadde røyket idag, så ville jeg ikke kunnet strekke meg etter målet: «Å bli røykfri» – som jo definitivt handler i stor grad om personlig utvikling, og om det å legge om vaner! – Det er jo hva bloggen din handler om i bunn og grunn.

5. Om jeg ikke hadde røyket, så hadde jeg neppe kommet med den kommentaren her, ergo så ville du ha hatt 1 mindre kommentar – og kanskje tjent 20 øre mindre i dag.. Ville ikke det vært kjipt? (Røyking er heller ikke unødvendig for deg skjønner du.. jeg synes du var litt trangsynt når det kommer til akkurat dette feltet)

6. Hvis jeg ikke hadde røyket, så ville jeg heller ikke sponset verden med «Slutt å røyk-kampanjer» som jo hjelper andre til å slutte… det blir det samme som å gi til Blå-Kors-bøssebærerne.. Og det HÅPER jeg DU gjorde Sindre! (Jeg trenger jo ikke dette, siden jeg støtter andre viktige formål som «slutt-å-røyk-kampanjer)

7. Hvis jeg ikke hadde røyket, så hadde ikke taket over sofaen fått en behagelig «Kaffe-latté – farge, som antakeligvis hadde ført til at jeg måtte malt i stedet.. Maling er dyrt, MER helskadelig enn røyk, og svært forurensende)

8. Hvis jeg ikke hadde røyket, så ville ikke andre kunne hevet seg over meg å tenkt: «Jeg er bedre enn han» – Og jeg er absolutt med på å la andre føle seg litt ‘ovapå’ en gang i mellom.. svake mennesker trenger det.

9 Det faktum at jeg fortsatt røyker, beviser ganske klart at jeg står i mot det vanvittige gruppepresset som handler om å slutte å røyke om dagen.. Samme greiene som det å stå i mot drikkepress skal være positivt.. du skrev det jo selv!

10. Om jeg ikke hadde røyket, så ville de stakkarne rundt meg, som fortsatt røyker, følt seg elendige (Faan, nå har Roger slutta å’ – Hælvete, bare meg igjen snart som holder på med den dritten her) – Jeg er av den typen som liker å spe på med selvtillit hos nære og kjære, og iallefall ikke drepe det lille de har igjen ved å slutte å røyke, og dermed få disse menneskene rundt meg til å føle seg monk-sti-alene..!

Så som du skjønner Sindre.. Du bør kanskje være LITT mer forsiktig, hvordan du velger å skrive disse essayene dine (Artikler har vi jo blitt enig om at dette ikke er… antakelig ble dette skrevet av ikke-røykere – som jo ganske ofte bare MÅ poengtere hvor forbanna mye bedre de er enn alle de andre på denne kloden her)

PS. Absolutt ALLE de 10 punktene over er sanne, og jeg står inne for alt jeg har skrevet.. Kanskje bortsett fra nr. 7. SÅ ille har det enda ikke blitt, men vent til den dagen det blir sånn.. Jeg maler faan ikke!

15. Sindre
20.10.08

Godt du er i det kreative hjørnet i dag, Roger, men du burde ikke kanskje heller være kreativ på et visst prosjekt du har jobbet med i over et år? ;) Ikke rart det tar tid, ser jo hvordan du prioriterer! :P

www.Glabladet.no drives av Låstad Communications | Org. nr: 992 171 332 MVA
www.Glabladet.no 2008-2013 - Hostes av SolidHost | >> Personvern | >> Disclaimer |
Gratis bloggekurs! Lær å:

- Sette opp en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!Sponsorer

Tekstlinker

Partnere