Hvordan tjene 50 000 kroner ekstra i år

Skrevet av Sindre | 24. februar, 2009

I enhver suksessrik eiendomshandel jeg har gjort, har jeg vært nødt til å true motparten og la ham føle smerten ved det han vil tape hvis han ikke gjennomfører handelen med meg. Alle vet dette, men ingen snakker om det. Se på lønnsforhandlinger, for eksempel. Flesteparten får sine første lønnsøkninger når de skifter jobb eller truer med å gjøre det. Vær alltid rede til å si “nei” og stikke av.
- Donald Trump (“Think Big and Kick Ass in Business and Life“)

Ikke vær redd for å kreve rettferdig kompensasjon for arbeidet du gjør. Folk flest “tar det de får” og er stort sett happy med at de i det hele tatt har en jobb. De innfinner seg med all verdens situasjoner, av frykt for å risikere å miste den dyrebare jobben.

Men husk at et ansettelsesforhold går to veier. Det er ikke bare du som skal være takknemlig.

Det følgende er ikke noe jeg vil anbefale absolutt alle. Ha selvinnsikt nok til å bedømme selv om du er i en situasjon til å kunne gjøre det. Har du jobbet et halvt år på Kiwi eller Knut Arnes Frisørsalong kan du bare glemme det. Dette må gjelde stillinger som krever en del opplæring for å mestre og som du kanskje er den eneste på arbeidsplassen som vet hvordan man gjør. Ergo, hvis du hadde sluttet, hadde arbeidsgiveren din fått et seriøst problem.

Du bør også ha jobbet på arbeidsplassen i noen år (4-5 minst). Og spesielt effektivt vil det være dersom noen andre på samme arbeidsplass tjener mer enn deg, uten noen åpenbar grunn. (”Avdelingssjef” er ingen åpenbar grunn dersom arbeidet ikke er noe mer krevende og utfordrende enn det du selv gjør.)

Oppskriften er som følger:

 • Stepp inn på kontoret til din arbeidsgiver.
 • Fortell ham/henne i ramme alvor at du ønsker et lønnstillegg på 50 kr. i timen.
 • Arbeidsgiver vil sannsynligvis synes det er hårreisende, men det er litt av poenget.
 • Gjør det soleklart at du er forberedt på å si opp på dagen dersom du ikke får viljen din.
 • Minn også arbeidsgiver på at du er den eneste i bedriften som kan gjøre akkurat det du gjør, og at det kreves lang og omfattende opplæring av nye folk til å gjøre det samme. (Du er selvfølgelig ikke villig til å hjelpe, i så fall!)
 • Gjør det klart at du driter i oppsigelsestiden og er forberedt til å gå på dagen. Dette fordi du mistrives i jobben, og det eneste som kan få opp trivselen, slik du ser det, er et velfortjent lønnstillegg som gjør at du har mer enn nok hver måned.
 • Når arbeidsgiver skjønner at du mener alvor, tar han/hun en ny titt på “tilbudet” ditt.
 • Du er heldig hvis du skulle få hele 50 kr. ekstra i timen. Å møtes på halvveien, altså 25 kr, blir dermed mer realistisk.
 • Og voila! 37,5 t/uke x 25 = 937,5 kr. i uken. 937,5 x 52 = 48 750 kr. ekstra i året.

Ikke fullt 50 000, men ganske nærmt, ikke sant? Tenk deg hva nesten 1000 kroner ekstra i uken kunne gjort for deg? For den vanlige “ingen-ambisjoner-om-å-bli-rik”-familie ville noe sånt utgjort en pen og betydelig forskjell i økonomien.

Som sagt er det mange faktorer som spiller inn dersom dette trikset skal være vellykket. Du bør faktisk mene alvor når du truer med å gå, og ikke bare komme med en tom trussel. Det bør være ganske åpenbart at du ikke gjør dette hvis du faktisk elsker jobben din. Det er jo en sjanse å ta, og dette er bare en teori fra min side. Jeg har ikke konkrete eksempler på noen som har gjort dette, og all utføring av dette eksperimentet skjer på eget ansvar.

Nå, hvis Glabladet faktisk hjelper deg med å tjene (nesten) 50 000 ekstra i år, kan du jo vurdere å legge igjen en donasjon som takk for hjelpen.

- Bare hyggelig! :)

Dette innlegget ble postet tirsdag 24. februar 2009 klokken 6:15, under Business, Inspirasjon, Jobb & Karriere, Penger, Suksess

Hvis du finner innholdet på denne siden hjelpsomt og nyttig, vurder gjerne en donasjon til Glabladet, så du kan ta del i givergleden også.
LESERNE MENER:
26 kommentarer så langt

24.02.09

hva om bedriften sliter i finanskrisen og faktisk ser etter måter å spare på (ved å si opp folk) :P ?

24.02.09

Alle er erstatbare. noen sjefer tror jeg bare hadde sagt “Hadet” du kan gå nå. vi trenger ikke folk som deg i denne bedriften”

dette tipser kan absolutt slå begge veier.

24.02.09

Ja, med dagens tilstand i det norske arbeidsmarkedet er det STØRST sannsynlighet for at det finnes folk der ute med kompetansen som kan gjøre jobben din, og om ikke bedre, for samme lønna (kanskje til og med for mindre).

Lojalitet mot sin arbeidsplass og vice versa ser man mindre og mindre av.
Det vil si det er pengene som drar og kan bedriften SPARE penger istede for å legge på lønna di, ja, så gjør de som regel det. Og igjen, med dagens arbeidsledighet/kompetansenivå, så er det lite som tilsier at dette er gjennomførbart.

Det er ALDRI kun DU som kan jobben din. I så fall ville dette vært det dummeste jeg har hørt om !
Skulle du bli syk/død og det som værre er (?). Ville da arbeidsplassen din stoppet helt opp i påvente av opplæring på en ny mann ? NEPPE !

Sjansene for å kunne “tjene” 50000 ekstra i året er adskillig høyere om du legger av en 1000-lapp i uka.
Du vil da til og med bikke OVER 50000 etter endt år, SAMT du risikerer ikke å stå der som et naut UTEN jobb eller bli ansett som en person på arbeidsplassen som er frekkere enn flatlusa og med det kanskje til og med mistrives ENNÅ mindre på jobben..

24.02.09

En kollega gjorde faktisk dette for et par måneder siden. Det endte med et lønnspålegg på “hele” 7,50/timen, og en litt bedre stillingsbeskrivelse; noe som vil ta seg bra ut på en CV. Det skal sies at vedkommende er en av bedriftens mest flittige, og utvilsomt en av de dyktigste.
Men ser at dette kan slå begge veier. Og slår det feil vei, bør du ikke angre deg og ende opp med mindre i timen enn du opprinnelig hadde!

JS

24.02.09

det finnes mange bedrifter hvor det er få i (en stor) bedriften som kan en jobb. dvs at det kan ta lang tid å lære opp noen nye. vet om eksempel hvor avdelinger må ha blitt fysisk flyttet pga det.

Roar
24.02.09

Fungerer nok bedre i USA hvor de ikke har norsk arbeidslovgivning. Enhver sjef med et hode på skuldrene ville ledd seg ihjel av denne oppskriften…med god grunn!

Erik
24.02.09

Fungerer best når man har spesialkompetanse innenfor et fagområde og det er få som kan ta over den jobben du gjør. Ved f.eks. ta en utdannelse. :P

24.02.09

Som bedriftsleder ville jeg ikke vært sen med å spørre hva jeg ville fått igjen for den økte lønnen!?! For man har vel gjort en avtale om hva personen i den stillingen var verdt når man signerte kontrakten. Hva er det som gjør denne personen så mye mer verdt i dette tilfellet!

Det er ikke slik at man bare kan kreve, man må som arbeidstager tilføre bedriften merverdi også.

Hans
24.02.09

hehehe.. det dere internettslasker ikke skjønner er at Sindre treffer SPIKEREN PÅ HODET her!!!! :) dere har tydeligvis mye å lære om den faktiske tilstanden rundt omkring på norske abridsplasserr, og da kanskje spesielt i industrien.

Dette innlegget var en fryd og fornøyelse å lese og ga meg masse inspirasjon..!! Og en annen ting: Dere kritikere: ble dere bare sure fordi dette tipset ikke gjaldt for akkurat deg???? Sindre sier det jo klart og tydelig at dette kun vil gjelde noen få. Jeg skjønner ikke poenget med å hisse seg så voldsomt opp og angripe dette tipset, bare fordi dere ikke selv ser hvordan det kan brukes.

Et innlegg i god DOnald Trump-spirit, fortsett sånn! :)

Erik
24.02.09

PS:
Vi har 25 feriedager = 5 uker ferie. Som betyr at man tjener 44 062,50 i året. I tillegg kommer feriepenger på 10,02 % som til sammen gjør = 48 556,88

Du bomma altså med nesten 200 kroner i utregningene dine, Sindre. Fy Skam! Lure folk på denne måten!! :P

24.02.09

Dette er en stor sjanse å ta. Du risikerer å stå der uten jobb, og da vil du tape langt mer enn 50 000 kr.

24.02.09

Kanskje det kan fungere i en mindre bedrift? Hvor det er en leder som bestemmer alt?

Jeg jobber for en av Norges største bedrifter, og kan med ett hundre prosent sikkerhet si at dette ikke hadde fungert der. Jeg har sett mange svært flinke folk slutte fordi de ikke oppnådde det de ønsket…

EVA
25.02.09

Jeg er bedriftsleder, og jeg vet hva jeg ville gjort hvis en av mine ansatte kom og fortalte meg at han hatet jobben sin og stilte betingelser for å bli.

25.02.09

Vel vel, pengar er langt frå alt. Kanskje forslaget kan fungera på tryggast grunn dersom ein veit ein kan få sparken, men har sikker sjanse på å få ein like mykje lønna jobb ein annan plass? hehe.

25.02.09

dette innlegget er genialt, glemte å nevne det.

Michal
25.02.09

Jeg ville heller snakke med sjefen om å få høyere lønn en å kreve noe. Tror arbeidsgiveren har større forståelse hvis man sier at man vurderer å slutte pga for lav lønn en å storme inn på kontoret å kreve noe som helst ;)

Torgeir
25.02.09

Dette tipset fungerer! Jeg gjorde omtrent AKKURAT dette, bare med et litt annet beløp, for et par år siden der jeg jobber. I dag tjener jeg et meget godt femsifret beløp mer i året enn jeg ville gjort hvis jeg ikke hadde sagt noe! Langt ifra alle kan gjøre dette, noe jeg syns jeg leste klart og tydelig i innlegget. Men for de som vurderer dette tipset vil jeg anbefale å skrive ned og forberede seg på enhver argumentasjon fra sjefen, slik jeg gjorde. Det virket!

Godt innlegg – men kun for noen få.

25.02.09

Men hva med oss som er vår egen sjef? Ser for meg en idiotisk diskusjon med meg selv i nærmeste framtid ;)

26.02.09

@EVA: Hva ville du ha gjort?

silje
02.03.09

strålende artikkel! dette jeg liker så godt med glabladet. “sjokkerende” innfallsvinkler for vanlige a4-mennesker, men som faktisk bare viser hvor sosialt tilpasset man er blitt når det gjelder hva man tror er mulig og ikke. jeg har fullt troen på at dette kan være mulig i mange yrker, selv om timingen (finans”krisen”) kanskje ikke er den beste?

fortsett som du gjør sindre. jeg beundrer din tilnærming og tankegang rundt ting!

mvh silje

Ole
03.03.09

Dette fungerer ikke i norsk arbeidsliv. Man kan ikke gå på dagen slik du (eller kilden din) beskriver, men må forholde seg til en gjensidig oppsigelsestid.

Hvis man faktisk går på dagen, slik det anbefales i artikkelen, har man brutt arbeidsavtalen sin og risikerer å bli avskjediget, noe som tar seg svært dårlig ut på CVen man skal vise frem til kommende arbeidsgivere.

Det er selvsagt helt legitimt å forhandle om egen lønn, men man skal også være klar over at arbeidsmarkedet i disse tider er ganske bra, sett fra et arbeidsgiversynspunkt, slik at det er svært få som er uerstattelige. En liten realitetsorientering før man går til sin sjef og slår i bordet kan derfor lønne seg.

Kanskje artikkelforfatteren burde skaffe seg litt egen arbeidslivserfaring før han kom med bombastiske artikler som dette?

03.03.09

@ De fleste: Det morer meg å se så mange kritisere meg for å nærmest ikke vite hva jeg snakker om, samtidig som det elegant flettes inn antydninger og forhåndsdømminger om meg og min person. :)

Erfaring fra arbeidslivet har jeg mer enn nok av – fra 4 jobber. Mange, selv i dette kommentarfeltet, sier at de har gjort dette eller kjenner noen som har det. Da jeg fikk denne idéen (som forøvrig er min egen idé, og ikke “klipp og lim og dårlig oversatt fra engelsk” som et uvitende fjols kritiserte meg for – i en slettet kommentar), forhørte jeg meg rundt hos mange “godt voksne” med langt mer erfaring enn meg selv. Noen syntes, som “de fleste” at dette hørtes drøyt ut, men noen hadde tro på at det var mulig. Én hadde til og med gjort omtrent det samme.

Jeg visste at denne artikkelen betydde “bråk”, men jeg kan ikke si jeg er imponert over de fleste som kritiserer i kommentarene her. Dette beviser bare for meg at de som skriker høyest som regel er de som vet minst. ;)

Henger meg også opp i at mange påpeker at vi er i en såkalt “finanskrise” og at arbeidsmarkedet dermed er bra akkurat nå. Vel, da’ah. Glabladet leverer artikler av et tidløst perspektiv, noe som bør huskes på når man først skal kommentere og kverulere også.

Husk også på dette: Fuck finanskrisen!

Dette kan fungere i norsk arbeidsliv. Mange går på dagen til tross for gjensidig oppsigelsestid, ofte etter samtykke fra bedriften. Det går an å forhandle på dette punktet også, jeg sier ikke nødvendigvis “bare gå”.

Men det jeg kan si er at hvordan CV’en ser ut ikke betyr en dritt for meg i forhold til hvordan arbeidsvilkårene på en arbeidsplass ville vært.

Selvfølgelig skal man, som bedriftsleder, stille spørsmål ved hva arbeidstakeren kan tilby i verdi for deg. Det er absolutt ikke bare å “kreve”, noe som jeg mener kommer greit frem i artikkelen. Hele poenget er jo å gjøre dette bare hvis man ser at man kan det.

Det er langt mer som har blitt uttrykt i dette kommentarfeltet som jeg kunne svart på mens jeg først er i gang, men jeg lar det ligge for denne gang. Grunnen til at jeg har avstått fra kommentering er at det stort sett bare har vært syting og misforståelser som man fint unngår hvis man faktisk leser artikkelen skikkelig, og kanskje tenker litt utenfor sin egen boks også, og lar være å angripe bare fordi det ikke passer for akkurat deg selv.

[...] Min forrige artikkel ble bombardert av mediahjernevaskede reddharer som syntes tanken på å gå til sjefen og be om 50 000 i lønnspålegg var direkte uhørt. Dette beviser bare at jeg ikke har vært klar nok i mine tidligere artikler, eller at det er for lenge siden jeg har skrevet om tankesett til økonomi og jobb. [...]

[...] Da jeg skrev “Hvordan tjene 50 000 kroner ekstra i år” var jeg under denne delikate tilstanden. Jeg måtte virkelig presse meg selv til å skrive det innlegget. [...]

[...] For å få et inntrykk av hva jeg mener med det, ta en titt på innlegget “Hvordan tjene 50 000 kroner ekstra i år” og tenk deg hvilke kommentarer jeg hadde fjernet hvis jeg hadde ca. halvert kommentarene som ligger der. [...]

16.04.09

Jeg ville kanskje sagt at jeg trivdes men at jeg trengte mer penger av økonomiske grunner slik at jeg ikke hadde fremstått som en kynisk person som prøver å “presse” sjefen…man gidder vel ikke ha sånne folk i staben sin uansett hvor flinke de er?

Hvis man er dyktig, har spesialkompetanse og trives i jobben men ikke med lønna er det kanskje lettere for sjefen og se den og gi lønnspålegg for å beholde en dyktig og hyggelig arbeidstaker?

Men bra artikkel :)

LEGG IGJEN DIN KOMMENTAR HER:
Advarsel: Upassende kommentarer risikerer å slettes uten forvarsel.

Donér | F.A.Q. | Kontakt | Annonsere? | Abonner på RSS |
Alt innhold er beskyttet av Åndsverkloven © 2008-2009 www.Glabladet.no | Privacy Policy
Gratis bloggekurs! Lær:

- Få en proff blogg på 15 min.
- Skaffe trofaste lesere
- Tjene penger på blogging!

Abonner på Glabladet:

Abonner via RSS-feed
Hva er RSS?

...eller, abonner via Epost:

Om Sindre Låstad
Sindre LåstadJeg tjener til livets opphold ved å blogge og lever "The Dot No Lifestyle". Ta bloggekurset mitt for å lære hvordan du kan gjøre det samme! (Profil)
Bli min Facebook-venn

Siste Twitter fra Sindre

  Siste kommentarer

  • Sindre: Hei Petter. Nå er det ikke jeg som har skrevet dette innlegget, men tenkte jeg kunne gi deg et...
  • Petter: Gode råd! Syns kanskje nummer 4 og 6 motsier hverandre, eller er jeg for negativ? Skal man...
  • Melissa: Tusen takk for flotte tilbakemeldinger. Ekstra gøy er det når andre utenom juryen legger...
  • Victoria: Dette var et godt innlegg! Liker måten forfatteren har strukturert teksten på, det gjør det...
  • Lars Martin: Hehehe! Jeg tror det kan ha noe med varmen å gjøre, her jeg nå sitter å skriver disse...
  • Sindre: Først av alt vil jeg si at jeg finner det litt merkelig at dommer Lars Martin ikke påpeker...  Sponsorer

  Apple Store
  Bokkilden
  CDON
  Haugen Bok

  iTunes
  Kondomeriet
  Leger uten grenser
  MPX
  One.com


  Spreadshirt
  Star Tour
  Unicef-fastgiver
  Yves Rocher

  Sponsorer

  • Artigste.net
   Artige og (u)interessante nyheter!
  • Casino
   Guide til casino på nett
  • Kreta
   Vacation in Crete. Accommodation, maps, rent a car, buses and ferries. All you need in one place.
  • Din link her?
   Kun kr. 150 pr. måned
  • Din link her?
   Kun kr. 150 pr. måned
                

  Hvem fortjener å gå videre fra runde 2 i Glade Talenter?

  Se resultater

  Loading ... Loading ...